Nadzienie jabłkowe
1 kg jabłek
2 łyżki miodu
1 łyżka masła
1 łyżeczka cynamonu
1 łyżka soku z cytryny
Kruszonka:
1 szklanka otrąb owsianych
1 szklanka zmielonych orzechów włoskich
1 płaskie łyżki cukru (można zastąpić miodem)
50 g miękkiego masła
Dodatkowo
piana z 3 jajek
1 łyżka cukru
- Jabłka obrać, oczyścić z nasion i pokroić w grube plastry (1 jabłko na ok. 12 kawałków).
- Na patelni roztopić masło, dodać jabłka, cynamon, cytrynę i miód. Jabłka puszczą sok, więc smażyć często mieszając aż sok wyparuje i całość zgęstnieje. Jabłka muszą być miękkie.
- W tym czasie wszystkie składniki na kruszonkę dokładnie wymieszać.
- Szerokie naczynie żaroodporne nasmarować masłem.
- Dno wyłożyć połową kruszonki i lekko uklepać łyżką. Na to wyłożyć jabłka.
- Ubić pianę z białek, pod koniec dodając cukier. Wyłożyć na jabłka.
- Wierzch posypać resztą kruszonki.
- Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i piec 30 minut.
- Podawać na ciepło.
* Orzechy można zastąpić migdałami lub orzechami laskowymi.
* Szarlotkę można również upiec w kokilkach.
* Ciepłą szarlotkę można podać z lodami, np. bananowymi
* Ciepłą szarlotkę można podać z lodami, np. bananowymi
Inspiracją był program "Rewolucja na talerzu", TVN
Ta orzechowa skorupka wygląda przesmacznie :)
OdpowiedzUsuńto chyba najzdrowsza i najpyszniej wyglądająca szarlotka jaką kiedykolwiek widziałam :)
OdpowiedzUsuńI taka właśnie jest:) Szczerze zachęcam do wypróbowania przepisu.
OdpowiedzUsuńwygląda obiecująco ;)
OdpowiedzUsuńPrzepyszna szarlotka, szybko się ją robi i smakuje wyśmienicie.
OdpowiedzUsuńWlasnie ja zrobilam, bardzo fajny przepis. Niestety wyszla troche gorzka, nie jestem pewna czy to przez orzechy czy zrobilam cos nie tak. Mozecie doradzic?
OdpowiedzUsuńByć może to właśnie orzechy, trudno mi stwierdzić. Polecam dodać więcej miodu bądź cukru
OdpowiedzUsuń