czwartek, 25 października 2012

Niskokaloryczna szarlotka z orzechową kruszonką

Ta szarlotka jest bardzo zdrowa i bezkarnie możecie ją jeść nawet na diecie. Nie zawiera w sobie mąki, cukier częściowo jest zastąpiony miodem, natomiast kruszonka składa się ze zdrowych orzechów i otrąb owsianych, które są bogate w błonnik. To ciasto jest po prostu obłędnie pyszne i trudno uwierzyć, że także niskokaloryczne. Jabłka rozpływają się w ustach a kruszonka jest super chrupka. 




Nadzienie jabłkowe
1 kg jabłek
2 łyżki miodu
1 łyżka masła
1 łyżeczka cynamonu
1 łyżka soku z cytryny

Kruszonka:
1 szklanka otrąb owsianych
1 szklanka zmielonych orzechów włoskich
1 płaskie łyżki cukru (można zastąpić miodem)
50 g miękkiego masła

Dodatkowo
piana z 3 jajek
1 łyżka cukru


  • Jabłka obrać, oczyścić z nasion i pokroić w grube plastry (1 jabłko na ok. 12 kawałków).
  • Na patelni roztopić masło, dodać jabłka, cynamon, cytrynę i miód. Jabłka puszczą sok, więc smażyć często mieszając aż sok wyparuje i całość zgęstnieje. Jabłka muszą być miękkie. 
  • W tym czasie wszystkie składniki na kruszonkę dokładnie wymieszać. 
  • Szerokie naczynie żaroodporne nasmarować masłem.
  • Dno wyłożyć połową kruszonki i lekko uklepać łyżką. Na to wyłożyć jabłka.
  • Ubić pianę z białek, pod koniec dodając cukier. Wyłożyć na jabłka. 
  • Wierzch posypać resztą kruszonki. 
  • Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i piec 30 minut.
  • Podawać na ciepło. 
* Orzechy można zastąpić migdałami lub orzechami laskowymi.
* Szarlotkę można również upiec w kokilkach.
* Ciepłą szarlotkę można podać z lodami, np. bananowymi

Inspiracją był program "Rewolucja na talerzu", TVN



7 komentarzy:

  1. Ta orzechowa skorupka wygląda przesmacznie :)

    OdpowiedzUsuń
  2. to chyba najzdrowsza i najpyszniej wyglądająca szarlotka jaką kiedykolwiek widziałam :)

    OdpowiedzUsuń
  3. I taka właśnie jest:) Szczerze zachęcam do wypróbowania przepisu.

    OdpowiedzUsuń
  4. Przepyszna szarlotka, szybko się ją robi i smakuje wyśmienicie.

    OdpowiedzUsuń
  5. Wlasnie ja zrobilam, bardzo fajny przepis. Niestety wyszla troche gorzka, nie jestem pewna czy to przez orzechy czy zrobilam cos nie tak. Mozecie doradzic?

    OdpowiedzUsuń
  6. Być może to właśnie orzechy, trudno mi stwierdzić. Polecam dodać więcej miodu bądź cukru

    OdpowiedzUsuń