poniedziałek, 6 czerwca 2016

Wuzetka z truskawkami i galaretką

Dla mnie idealne ciasto z truskawkami - delikatny i wilgotny biszkopt kakaowy, bita śmietana i orzeźwiające truskawki w galaretce. 



Masa kakaowa:
  • ½ szklanki wody
  • 1 szklanka cukru
  • 3 łyżki kakao
  • ¾ szklanki oleju
Wszystko zagotować i ostudzić.

Ciasto kakaowe:

  • 5 jaj
  • ½ szklanki cukru
  • 1 ½ szklanki mąki
  • 1 łyżeczka sody
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • ww. masa kakaowa
Białka ubić na sztywną pianę, dodać cukier, zmniejszyć obroty, dodawać po 1 żółtku. Potem wlewać powoli ostudzoną polewę kakaową a na końcu mąkę wymieszaną z sodą i proszkiem. Przelać do blachy o wymiarach 25 x 35 cm. Piec 45 min w temp 175 st. Po ostudzeniu przekroić wzdłuż na 2 blaty.

Bita śmietana:
  • 800g kremówki 36% (4 kubeczki)
  • 8 łyżeczek cukru pudru
  • 1 śmietan fix
Kremówkę ubić. Pod koniec ubijania dodać cukier puder wymieszany z fixem. Gotową bitą śmietaną przełożyć 2 blaty ciasta. 

Dodatkowo:
  • 3 galaretki truskawkowe
  • 4 szklanki gorącej wody
  • 500-600 g truskawek
Galaretki rozpuścić w wodzie. Gdy zacznie tężeć wrzucić pokrojone na mniejsze kawałki truskawki i wymieszać. Wylać na wierzch ciasta. i wstawić do lodówki do stężenia. (Ja mam na to szybszy sposób: dzień wcześniej kroje truskawki i mrożę a następnego dnia robiąc galaretkę nie czekam aż stężeje, tylko jak lekko się ostudzi wrzucam zamrożone truskawki. W ten sposób galaretka z owocami tężeje błyskawicznie i za kilka minut można wyłożyć ją na ciasto). Gotowe ciasto przed podaniem schłodzić w lodówce najlepiej na całą noc.

Przepis własny

5 komentarzy:

  1. Ślicznie wygląda, z truskawką jeszcze nie jadłam.
    Zapraszam również do mnie, a tam 52 triki kuchenne, które ułatwią gotowanie :)
    O większości pewnie nie mieliście pojęcia !

    OdpowiedzUsuń
  2. Z truskawką? Pierwsze słyszę. Na pewno sprawdzę jak smakuje ;)

    OdpowiedzUsuń
  3. A czy słyszeliście o ekspresowej tarcie z płatków owsianych z fetą i warzywami ?

    OdpowiedzUsuń