piątek, 15 sierpnia 2014

Sernik na murzynku

Jest to najlepszy sernik jaki do tej pory jadłam. Połączenie sernika z murzynkiem jest wręcz idealne! Przepis dostałam od kolegi Dawida, któremu bardzo bardzo dziękuję. No i kolejny raz przekonuję się, że przepisy ze starych zeszytów mam i babć są najlepsze!!



Ciasto kakaowe:
  • 250g margaryny 
  • 1,5 szklanki cukru
  • 6 łyżek wody
  • 3 łyżki kakao
Wszystko gotować 3 minuty i ostudzić. Następnie dodać:
  • 5 żółtek
  • 1,5 szklanki mąki
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • ubitą pianę z 5 białek
Żółtka, mąkę i proszek do pieczenia zmiksować z masą kakaową. Na koniec dodać pianę z białek i wszystko delikatnie wymieszać. Przelać do blachy o wymiarach 25x40cm (do mniejszej się nie zmieści) wyłożonej papierem do pieczenia. Piec 15 minut w temperaturze 180 stopni (grzałka góra-dół). W tym czasie przygotować masę serową. 

Masa serowa:
  • 8 jajek
  • 1,5 szklanki cukru
  • 250g margaryny
  • 1 kg sera półtłustego z wiaderka (bez cukru)
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej
Żółtka, cukier i miękką margarynę utrzeć do uzyskania puszystej masy. Następnie dodawać po łyżce ser, mąkę ziemniaczaną a na końcu ubitą pianę z białek. Masę wylać na podpieczone ciasto kakaowe. Piec aż wierzch zbrązowieje ok 50 minut w temperaturze 180-190 stopni. 


32 komentarze:

  1. Zapraszamy do dodania bloga w serwisie zBLOGowani! Mamy już ponad 2800 blogów z 22 kategorii.
    Należy założyć konto jako bloger i w 2 krokach dodać bloga do serwisu. Nasz robot sam pobiera aktualne wpisy i prezentuje je tysiącom użytkowników którzy codziennie korzystają ze zBLOGowanych. Dla blogera to korzyść w postaci nowych czytelników i większego ruchu na blogu. Zapraszamy!

    OdpowiedzUsuń
  2. uwielbiam i sernik i murzynek więc to ciasto jest dla mnie idealne :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Mmm, wygląda naprawdę wspaniale :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Witam! Co to znaczy, ze ciasto ma być podpieczone przed nałożeniem masy serowej? Sernik wygląda rewelacyjnie!

    OdpowiedzUsuń
  5. Popieram poprzednika. Czy ciemne ciasto nie opadnie i nie zrobi się zakalec?
    Wygląda cudownie, bardzo chciałabym je zrobić :)

    OdpowiedzUsuń
  6. no własnie tez mam obawy co do tego ciasta, ale za godzine biore sie za jego pieczenie:) Fakt, ciasto na murzynka jest dosyc ciezke i zbite wiec od razu jak sie nałozy ser to sie nie dopiecze. Juz testowałam kilka razy. Wydaje mi sie, ze w tym przypadku jest konieczne wczesniejsze pieczenie przez te 15 minut ciasta.

    OdpowiedzUsuń
  7. Ten serniczek jest boski....właśnie robię go kolejny raz.Od siebie dodałam tylko kilka kropel olejku migdałowego do ciasta.

    OdpowiedzUsuń
  8. Sernik IDEALNY polecam.Też miałam obawy ale jest smaczny upieczony

    OdpowiedzUsuń
  9. sernik jak dla mnie idealny,prosty,szybki i przepyszny

    OdpowiedzUsuń
  10. Sernik z tego przepisu wyszedł mi po prostu wyśmienity :). (Użyłam twarogu z Włoszczowa) jest przepuszysty ;)

    OdpowiedzUsuń
  11. SERNIK PRZEPYSZNY POLECAM :)

    OdpowiedzUsuń
  12. Jest idealny polecam! :) ^^

    OdpowiedzUsuń
  13. witam, mam pytanie czy masę serową wylewam od razu na gorący podpieczony murzynek?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Witam, tak od razu można wylać ale trzeba to robić ostrożnie, ja to robię przez łyżkę, żeby nie uszkodzić ciasta.

      Usuń
    2. zaintrygowałas mnie...a teraz nie mogę się do ciasta oderwać...:)

      Usuń
  14. Sernik pyszny , udał się;) Polecam!

    OdpowiedzUsuń
  15. Właśnie dziś upiekłam sernik z Pani przepisu rewelacyjny spod murzynka równy a na nim masa serowa puszysta nieziemsko,bałam się czy spod nie siadzie albo czy się nie spali nic z tych rzeczy rewelacja,tylko dla mnie lekko za słodki następnym razem zrobię z mniejszą ilością cukru polecam

    OdpowiedzUsuń
  16. Witam :-)
    Wczoraj upiekłam ciasto z Pani przepisu, wygląda świetnie, sernik puszysty tylko murzynek suchy. Co zrobić żeby był wilgotny? Czy taki suchy ma być?
    Pozdrawiam,
    Monika

    OdpowiedzUsuń
  17. Właśnie siedzi w piekarniku. Zobaczymy;)

    OdpowiedzUsuń
  18. Zrobiłam te ciasto wszystko tak jak w przepisie...rewelacja, dziękuję za przepis

    OdpowiedzUsuń
  19. Dzisiaj zrobilam kolejny raz te przepyszne ciasto�� zawsze wychodzi i pierwsze znika ze stolu ��

    OdpowiedzUsuń
  20. Dziękuję za przepis :) Sernik wyszedł wyśmienity :)

    OdpowiedzUsuń
  21. A ja jestem w trakcie pieczenia go i zobaczymy co z tego wyjdzie.

    OdpowiedzUsuń
  22. Jestem beztalenciem jesli mowa o poeczeniu... Natomiast ten sernik wyszedl wysmienity :) mialam tylko maly problem z popekana warstwa sernika na gorze... Czy ktos wie jak to zniwelowac?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Mój też pęka miejscami. proszę spróbować upiec w kąpieli wodnej. Na dnie piekarnika wlać wodę i ona podczas pieczenia będzie parować i nie powinien sernik pękać.

      Usuń
  23. Po dodaniu masy serowej, nadal mamy piec góra i dół?

    OdpowiedzUsuń
  24. To ciasto jest wspaniałe, zrobiłam i wyszło idealnie :-)

    OdpowiedzUsuń
  25. To ciasto jest wspaniałe, zrobiłam i wyszło idealnie :-)

    OdpowiedzUsuń
  26. Hello!

    Is there an Englisch Version of this wonderful cheesecake? I tried to translate the recipe with Bing, but had no real good result.

    Greetings from Austria, Sabine

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Hallo Sabine
      Kakaoteig:
      250g Margarine
      1,5 Glas Zucker (1 Glas ca.200ml)
      6El Wasser
      3El Kakao
      Alles 3 min. kochen, abkühlen und dazu geben
      5 Eigelbe
      1,5 Glas Mehl (1 Glas ca.200ml)
      2Tl Backpulver
      5 Eiweiße geschlagen
      Eigelbe, Mehl und Backpulver mit Kakaomasse mixen, dann die geschlagene Eiweiße dazugeben und vorsichtig unterheben. Blech 25x40cm mit Backpapier belegen und Teig drauf gießen. 15min backen in 180°C. Während dieser Zeit die Quarkmasse zubereiten.
      Quarkmasse
      8 Eier
      1,5 Glas Zucker (1 Glas ca.200ml)
      250g Margarine
      1kg Quark halbfettstufe ohne Zucker (es gibt im Eimerchien in polnischen Geschäften, wenn nicht dann probier bitte mit Schichtkäse aber die Molke ausdrücken)
      2El Kartoffelmehl
      Eigelbe, Zucker und Margarine rühren bis es schaumige Masse entsteht, dann löffelweise Quark und Kartoffelmehl, zum Schluss geschlagene Eiweiße. Die Quarkmasse auf den dunklen Teig gießen und backen bis oben braun wird ca.50 min. auf 180-190°C
      Ich persönlich mache alles mit Butter, Margarine mag ich nicht
      Liebe Grüße aus Deutschland
      Lidia (Cooking is fun)

      Usuń
  27. Ja jeszcze dodaję wiśnie - wydrelowane rzucam gdzieniegdzie na warstwę murzynka jeszcze przed pieczeniem:)

    OdpowiedzUsuń