poniedziałek, 20 sierpnia 2012

Orzechowiec

Orzechowiec jest bardzo znanym i lubianym ciastem. Ten wychodzi naprawdę pyszny, łatwy w krojeniu. Polecam szczególnie na przyjęcia.




Ciasto miodowe
550 g mąki tortowej
2 całe jajka
150 g cukru pudru
200 g miodu 
180 g margaryny lub masła
2 łyżeczki sody



  • Ze wszystkich składników zagnieść ciasto. 
  • Podzielić na 3 części i każdą część rozłożyć na blasze o wymiarach ok. 25x35cm. 
  • Na 1 części rozłożyć usmażoną masę orzechową (wykonanie poniżej), którą należy upiec w temperaturze 180 stopni przez ok 15-20 min. 
  • 2 placki pozostałe packi również upiec, ale już osobno bez masy.


Masa orzechowa:
30 dag orzechów włoskich drobno posiekanych
10 dag cukru
125 g margaryny (pół kostki)
2 łyżki miodu

  • Cukier, margarynę i miód rozpuścić w rondelku. 
  • Dodać posiekane orzechy i smażyć wszystko aż masa zgęstnieje. 
  • Gorącą masę wyłożyć na 1 blat ciasta. Upiec.


Krem budyniowy:
10 łyżek cukru
1 litr mleka
2 czubate łyżki mąki pszennej
4 czubate łyżki mąki ziemniaczanej
20 dag miękkiego masła
cukier waniliowy


  • Oba rodzaje mąki wymieszać ze szklanką mleka. 
  • Resztę mleka zagotować z cukrami.
  • Do gotującego się mleka wlać rozrobioną w mleku mąkę, dobrze mieszać aż powstanie budyń.
  • Wystudzić. 
  • Utrzeć masło, dodawać po łyżce zimny budyń, aż powstanie gładka i jednolita masa.
  • Masą przełożyć placki miodowe, nakładając na wierzch placek z orzechami. 
  • Schłodzić w lodówce. Najlepsze po 2 dniach przeleżenia.


15 komentarzy:

  1. jak ja uwielbiam to ciasto! moja ciocia takie robi dla mnie i dla mojej mamy zawsze :) i jest w tym mistrzynia!

    OdpowiedzUsuń
  2. jadłam kiedys podobne....pysznosci

    OdpowiedzUsuń
  3. Czasem ciężko żyć z alergią, zwłaszcza jak patrzę na takie apetyczne ciasto. Czy orzechy włoskie da się zastąpić np. nerkowcem? Chyba wyjdzie zupełnie inne ciasto, ale myślę że do wypróbowania :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Myślę, że nie zaszkodzi spróbować z nerkowcem. Na pewno ciasto będzie również pyszne:)

    OdpowiedzUsuń
  5. tez takiego robię - jest pyszny

    http://sierotkamarysiawkuchni.blogspot.com/

    OdpowiedzUsuń
  6. Znam i uwielbiam...piekłabym najchętniej na okrągło ;)

    OdpowiedzUsuń
  7. Uwielbiam to ciasto i przepis z przyjemnością wypróbuję! :-)

    OdpowiedzUsuń
  8. Całe wieki nie jadłam, a uwielbiam! Wpraszam się do Ciebie:)
    Ależ tu pysznie u Ciebie:)
    Pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń
  9. Uwielbiam Twój blog, dlatego nominowałam do go Versatile Blogger Award: http://kuchnia-domowa-ani.blogspot.com/2012/08/versatile-blogger-award.html

    OdpowiedzUsuń
  10. To ciasto jest przepyszne! Nigdy nie potrafię powstrzymać się od następnego kawałka, bo po prostu się nie da: )
    Nieśmiało zapraszam ma mój blog iadorecinnamon.blogspot.com
    Nie ma tam na razie zbyt dużo, bo dopiero zaczynam, ale goście są zawsze mile widziani< szczególnie z takimi pysznymi przepisami na ciasto z orzechami; D>

    OdpowiedzUsuń
  11. Ciato przepyszne, wypróbowałam przepis i wyszedł dokładnie taki jak ze zdjęcia, w pierwszej chwili gdy dzieliłam ciasto bałam się, że będzie go za mało, ale udało się, jedynie do kremu dodałam 6 łyżek cukru bo nie lubię zbyt słodkich ciast,orzechowiec rozszedł się w mgnieniu oka, polecam;)

    OdpowiedzUsuń
  12. Uwielbiam orzechowca! Polecam małą modyfikację, która jednak znacznie wpływa na jakość ciasta, a i w robieniu jest prostsze. Otóż masę budyniową przygotowuję w wersji na gorąco:
    z wyżej wymienionych składników gotuję budyń,dodając od razu do mleka 3/4 kostki masła (można dać i całe). Gorącą masą przekładam placki i blachę przykrywam folią aluminiową - zostawiam tak do całkowitego ostygnięcia (najlepiej na noc). Placki pod wpływem gorącej masy budyniowej przesiąkną zapachem orzechów aż do samego dna, no i są miękkie ( łyżeczka wchodzi w nie jak w masło!). Jest to ciasto, które im dłużej stoi, tym jest lepsze :-). Pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń
  13. Ten sposób też dobry i na pewno szybszy;)

    OdpowiedzUsuń