piątek, 23 września 2022

Ciasto pomidorowe

Zaskakujące ciasto, które odkrył mój mąż. Nazwa wydaje się zniechęcać, ale ciasto jest naprawdę pyszne i wilgotne. Poza pomidorami zawiera też banana. Do tego jest wegańskie. Zachęcam, je po prostu trzeba spróbować. Aaaa jeśli moje dzieci je uwielbiają to jest to gwarancją pyszności:)


Składniki na jedną keksówkę:

  • 1 szklanka krojonych pomidorów z puszki
  • 1 banan (najlepiej dojrzały)
  • ½ szklanki oleju
  • ½ szklanki cukru
  • 2 szklanki mąki pszennej tortowej (mozna też np. orkiszową)
  • 1 łyżeczka sody
  • ½ łyżeczki proszki do pieczenia
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 1 łyżeczka przyprawy do piernika
  • ½ łyżeczki soli

Lukier

 ¼ szklanki cukru pudru + odrobina gorącej wody + odrobina soku z cytryny

Przygotowanie:
  1. Piekarnik rozgrzać do 180 stopni. Do wysokiego naczynia dodać szklankę pomidorów z puszki (szklanka o pojemności 250 ml a nie całą puszkę) i dokładnie zblendować. Dodać banana, olej i cukier i jeszcze chwilę blendować na gęsty, puszysty krem.
  2. Osobno w dużej misce dokładnie wymieszać wszystkie suche składniki. Do suchych składników wlać mokre i bardzo krótko wymieszać.
  3. Keksówkę wyłożyć papierem do pieczenia. Przełożyć ciasto i włożyć do gorącego piekarnika. Piec przez 40 – 50 minut na złoty kolor. Po tym czasie ostudzić, z podanych składników przygotować lukier i ciasto oblać lukrem. 

Źródło



2 komentarze: