sobota, 23 marca 2013

Sezamowiec z chałwą

Kolejny przekładaniec. W skrócie sezamowiec to połączenie ciasta kruchego, sezamu, kokosu, kwaśnego dżemu i chałwy, idealne zgranie różnych smaków. 


Ciasto kruche:
3 szklanki mąki pszennej
1/4 szklanki cukru pudru
250 g masła/margaryny
5 żółtek
2 łyżeczki proszku do pieczenia
2 łyżki kwaśnej śmietany

  • Wszystkie składniki posiekać i zagnieść ciasto. Ciasto podzielić na 2 części.

Masa sezamowa:
1 szklanka sezamu (z czubem)
1/4 szklanki cukru
40 g masła/margaryny
2 łyżki miodu

  • Wszystkie składniki przesmażyć.

Masa kokosowa:
2/3 szklanki cukru
200 g wiórków kokosowych
5 białek

  • Białka ubić na sztywną pianę. Stopniowo dodawać cukier, ubijając. Na końcu dodać wiórki, wymieszać.

Masa z chałwy:
1/2 szklanki cukru pudru
250 g chałwy (bez bakalii), pokruszonej
200 g miękkiego masła

  • Wszystkie składniki dokładnie utrzeć mikserem, do uzyskania gładkiej masy.

Ponadto:
1 słoik kwaśnego dżemu (250 g), np. z czarnej porzeczki lub powidła śliwkowe

  • Jedną część kruchego ciasta rozwałkować, przełożyć do wyłożonej papierem blaszki o wymiarach 25x35 cm.  Ciasto posmarować ciepłą masą sezamową. Piec około 15 - 20 minut w temperaturze 180ºC. Jeśli sezam będzie się rumienił zbyt mocno, przykryć folią aluminiową. Ostudzić, wyjąć z blaszki.
  • Rozwałkować drugą część ciasta, przełożyć do tej samej blaszki, posmarować dżemem. Na dżemie równomiernie rozłożyć masę kokosową. Piec 15 - 20 minut w temperaturze 180ºC. Ostudzić, wyjąć z blaszki.
  • Ciasto z sezamem położyć na blaszce, posmarować masą chałwową, na górę położyć ciasto z dżemem i kokosem. 
  • Przechowywać w lodówce, kroić najlepiej na drugi dzień. Przed podaniem proponuję godzinę wcześniej wyjąć z lodówki.

16 komentarzy:

  1. pięknie wygląda ale musi być smaczny:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Uuuu.. jakie wspaniałe połączenie :}

    OdpowiedzUsuń
  3. ciacho wygląda obłędnie ;d

    OdpowiedzUsuń
  4. właśnie piekę,zobaczymy jak wyjdzie

    OdpowiedzUsuń
  5. Wygląda genialnie, dzięki za świąteczną inspirację!

    OdpowiedzUsuń
  6. Niebo w gębie .Polecam wszystkim.

    OdpowiedzUsuń
  7. Też taki piekę.Jest naprawdę bardzo dobry,ale na drugi dzień. Pozdrawiam.

    OdpowiedzUsuń
  8. Przepyszne ciasto. Znam je i piekę od lat. W kolejny weekend jest już w planie:)

    OdpowiedzUsuń
  9. Zawsze robię to ciasto z tego przepisu i za każdym razem jest przepyszne! Bardzo dziękuję za przepis!:)

    OdpowiedzUsuń
  10. Jedno z najgorszych ciast jakie jadłam. Ciasto przesłodzone!!! Szkoda czasu i produktów (ktore do tanich nie należą) i ta ochydma masa maslana do której nie wiem po co jeszcze cukier. Nie polecam

    OdpowiedzUsuń
  11. Robiłam go ostatnio. Super przepis, ja tylko dałam 160g masła i 90g smalcu do ciasta. Uwielbiam sezamki więc ten przepis trafi do mojego zeszytu. Pozdrawiam��

    OdpowiedzUsuń
  12. Zrobione, niby ok ale specjalnie nie zachwyciło. Polecam nie dodawać cukru pudru do masy - ciut za dużo tej słodyczy ;)

    OdpowiedzUsuń