wtorek, 12 marca 2013

Leon

Przepyszne ciasto, które ma mnóstwo warstw: ciasta miodowego, biszkoptu, kremu budyniowego i jabłek. Niestety jest bardzo pracochłonne, dlatego polecam je robić na wyjątkowe okazje.



Ciasto miodowe:
300 g mąki
100 g cukru
150 g margaryny
1 jajko
2 łyżki miodu 
1 łyżeczka sody
2 łyżki śmietany 

  • Wszystkie składniki wymieszać i zagnieść na jednolite ciasto.
  • Podzielić na 2 części i osobno rozłożyć na blasze o wymiarach 25x35 cm. 
  • Piec w temp. 170 stopni przez ok 20 minut do uzyskania złotego koloru.

Biszkopt:

4 jajka
3/4 szklanki mąki
3/4 szklanki cukru
płaska łyżeczka proszku do pieczenia


  • Białka ubić na sztywno, pod koniec dodać cukier, dalej ubijając. 
  • Dodawać po jednym stopniowo żółtka i nadal ubijać na wolniejszych obrotach. 
  • Mąkę wymieszać z proszkiem, i wsypywać powoli do masy. 
  • Ciasto wylać na blachę 35x25cm i piec w temperaturze 160 st ok 30- 40 minut (do tzw. suchego patyczka). 

Krem budyniowy:

1/2 litra mleka
2 łyżki mąki pszennej
2 łyżki mąki ziemniaczanej
1 cukier waniliowy
150 g cukru pudru
300 g miękkiego masła


  • Odlać pół szklanki mleka i wymieszać je z obiema mąkami.
  • Pozostałe mleko zagotować z cukrem waniliowym i ugotować budyń. Ostudzić
  • Masło utrzeć z cukrem pudrem na puszystą białą masę. 
  • Dodawać po łyżce zimny budyń ciągle ucierając.
  • Krem podzielić na 4 części
Masa jabłkowa:
2 kg jabłek
0,5 szkl. cukru
1 galaretka zielona
1 galaretka czerwona

  • Jabłka obrać i oczyścić z nasion. Zetrzeć na tarce o grubych oczkach.
  • Starte jabłka przełożyć do garnka, dodać cukier i gotować do miękkości często mieszając. 
  • Galaretki oddzielnie rozpuścić w 1/4 szklanki wody.
  • Ugotowane jabłka podzielić na 2 części.
  • Do jednej dodać galaretkę zieloną.
  • Do drugiej dodać galaretkę czerwoną.
  • Ostudzić
Polewa:

85 g margaryny (1/3 kostki)
łyżka wody
2 łyżki kakao
3 czubate łyżki cukru
  • Wszystkie składniki oprócz kakao rozpuścić i lekko zagotować, dodać kakao, dokładnie wymieszać i zdjąć z ognia. 
Po ostudzeniu wszystkich części ciasta, należy go przełożyć w następującej kolejności:
Placek miodowy-krem-jabłka-krem-biszkopt-krem-jabłka-krem-placek miodowy-polewa

Przepis pochodzi z książki "103 ciasta siostry Anastazji", wydawnictwo WAM, 2010



6 komentarzy:

  1. Bardzo fajna nazwa ciasta, tak chciałam nazwać synka, ale urodziłam córeczkę:)
    Ciasto pewnie bardzo smaczne!

    OdpowiedzUsuń
  2. znajome ciasto hehe . ; )
    lubieessc.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń
  3. Piekłam już to ciasto, jest naprawdę rewelacyjne- po prostu niebo w gębie.Gorąco polecam.Pycha....

    OdpowiedzUsuń
  4. przepyszny placek i bardzo ładnie się prezentuje,niebo w gębie,upiekłam i właśnie się nim delektuje,Maria

    OdpowiedzUsuń
  5. super ciasto w sam raz na wielkie święta.bogaty wygląd i smak super.Maria

    OdpowiedzUsuń