Jestem wielką fanką makaronu i kuchni włoskiej, dlatego jest to jedno z moich ulubionych dań. Przepis można modyfikować na różne sposoby, podając z różnymi makaronami, np. ze spaghetti. Do sosu mięsnego można dodać również pieczarki, świeże pomidory, kukurydzę, wszystko zależy od waszego gustu i smaku. Chcę Wam po prostu zaproponować jedno z moich bazowych szybkich dań. Podane niżej składniki starczą na ok. 4 porcje.
Sos mięsny
500 g zmielonej łopatki
1 czerwona papryka
1 cebula
3 ząbki czosnku
pół szklanki bulionu (u mnie z kostki rosołowej)
2 łyżki koncentratu pomidorowego
1 łyżka papryki słodkiej w proszku
1 łyżka bazylii suszonej
1 łyżka oregano
pieprz
sól
Dodatkowo
500 g makaronu penne
- Mięso wrzucić na nagrzaną patelnię i dobrze rozdrobnić.
- Cebulę i paprykę pokroić w kostkę i dodać do mięsa. Smażyć ok 5 minut następnie wlać bulion.
- Dodać słodką paprykę w proszku i wcisnąć ząbki czosnku.
- Często mieszając smażyć aż mięso nie będzie surowe a bulion wyparuje, czyli jakieś 20 min.
- Dodać koncentrat pomidorowy, bazylię i oregano. Dokładnie wymieszać i smażyć jeszcze ok. 5 min.
- Na koniec dodać pieprz i ewentualnie sól.
- Makaron ugotować al dente. Odcedzić i przełożyć do większego garnka.
- Do makaronu wrzucić sos mięsny i wszystko dokładnie wymieszać.
* Danie można posypać startym żółtym serem
Przepis własny
Bardzo dobry sos !
OdpowiedzUsuń