To jedno z moich ulubionych ciast, odkąd spróbowałam je pierwszy raz u mojej mamy. Jest niesamowicie delikatne, wręcz rozpływa się w ustach. Jego smak jest naprawdę wyjątkowy, to połączenie bardzo wilgotnego ciasta kakaowego, masy serowej, dżemu z czarnej porzeczki oraz bitej śmietany - świetne zgranie smaków.
P.s. Ciasto kakaowe z tego przepisu jest idealne do Wuzetki.
Masa kakaowa:
½ szkl. wody
1 szkl cukru
3 łyżki kakao
¾ szkl oleju
Wszystko zagotować i
ostudzić.
Ciasto kakaowe:
5 jaj
½ szkl cukru
1 ½ szkl mąki
1 łyżeczka sody
1 łyżeczka proszku do
pieczenia
ww. masa kakaowa
Białka ubić na sztywną
pianę, dodać cukier, zmniejszyć obroty, dodawać po 1 żółtku.
Potem wlewać powoli ostudzoną polewę kakaową a na końcu mąkę
wymieszaną z sodą i proszkiem. Przelać do blachy o wymiarach 25 x 35 cm. Piec 45 min w temp 175 st. Po
ostudzeniu przekroić wzdłuż na 2 blaty.
Masa serowa:
250g margaryny lub masła
500g twarogu półtłustego
(3x zmielonego) nie z wiaderka, ale może być kupny już zmielony
6 łyżeczek cukru pudru
2 cukry waniliowe
Margarynę utrzeć z
cukrem, dodawać po łyżce ser cały czas ucierając.
Dodatkowo do
przełożenia:
1 duży (450g) słoik
dżemu z czarnych porzeczek (zawsze kupuję firmy Łowicz)
1- 2 kubeczki (200-400 ml) kremówki 30-36% + 2 łyżki cukru pudru = śmietanę ubić i dodać cukier puder
PRZEŁOŻENIE
CIASTO – DŻEM – MASA
SEROWA – CIASTO – DŻEM – BITA ŚMIETANA
Wierzch posypać gorzkim kakao.
Wierzch posypać gorzkim kakao.
pięknie wygląda!!!
OdpowiedzUsuńwow, wygląda przepysznie :)
OdpowiedzUsuńBardzo fajne ciacho!
OdpowiedzUsuńWow! Ale apetycznie wygląda!!!:)
OdpowiedzUsuńWspaniałe. Połączenie kwaskowatego dżemu z delikatną masą serową i czekoladowym ciastem musi być cudowne!
OdpowiedzUsuńciekawe i smakowicie się zapowiadające ciacho
OdpowiedzUsuńCoś w sam raz dla mnie! Uwielbiam ciasta z nutką porzeczki!!!
OdpowiedzUsuńHit urodzinowej imprezy mojego synka :-) Pychota! Dziękuję za inspirację :-D
OdpowiedzUsuńPozdrawiam,
Rybulka
ciasto właśnie robiłam i muszę powiedzieć że smakowało wszystkim ,na pewno jeszcze zrobię nie raz:)
OdpowiedzUsuńJa robię to ciasto od wieków. Zawsze wychodzi. Polecam!!!
OdpowiedzUsuńZrobilam, zostalo jednym z naszych fafworytow.
OdpowiedzUsuńsuper ciasto Ania!Pozdrowienia, Beata H :)
OdpowiedzUsuńbardzo pyszne wlasnje je upieklam
OdpowiedzUsuńWygląda smakowicie:)Na jakiej blaszce je upiec??
OdpowiedzUsuńZawsze piekę na blaszce 25x35cm
OdpowiedzUsuńzrobilam ale wyszedl jasny braz nie taki jak na zdjeciu. dalam 3lyzki kakao.ale mam nadzieje ze bedzie dobry I tak.
OdpowiedzUsuńsurowy ser ?
OdpowiedzUsuńTak, surowy
OdpowiedzUsuńbardzo dobre ciasto tylko miałam kłopot z rozsmarowaniem śmietany na dżemie może jakaś podpowiedz
OdpowiedzUsuńNa dżem nakładam malutkie porcje bitej śmietany i potem rozsmarowuje wszystko
OdpowiedzUsuńCiasto wyszło bardzo dobre, szybko się zjada, niestety trochę pracochłonne
OdpowiedzUsuńCiasto wyszło bardzo smaczne, nie dałam na górę śmietany tylko trochę masy kakaowej i posypałam pestkami słonecznika, żeby było mniej kaloryczne.
OdpowiedzUsuńMam pytanie :) jakie mają być wymiary brytfanki?
OdpowiedzUsuńWszystkie ciasta piekę na blasze 25x35cm, zaraz poprawię wpis:)
OdpowiedzUsuńChciałam się pochwalić wspaniałym ciastem z tego przepisu, zapraszam do mnie:) pozdrawiam
OdpowiedzUsuńWspaniałe ciasto!Co prawda zrobił mi się mały zakalczyk ale i tak było pyszne.
OdpowiedzUsuńCiasto wyszło rewelacyjne, dziękuję za przepis :)
OdpowiedzUsuńCiasto jest niesamowite, daje 1 kg sera, mąż zjada 1/4 ciasta, a syn nie prosi o talerzyk tylko prosto z blachy resztę. Polecam
OdpowiedzUsuńUwielbiam porzeczkowiec, posypuję bitą śmietanę startą gorzką czekoladą. Poza dżemem z czarnej porzeczki, dodaję powidła śliwkowe lub wiśniowe - .własnej produkcji, które robię bez cukru .Nigdy nie dodaję sody. Pychotka.
OdpowiedzUsuńNiedawno robiłam wyszło przepyszne. Na święta robię znowu:)
OdpowiedzUsuńW ciągu 2 tygodni zrobiłam je 5 razy :) REWELACJA !!! Powiem szczerze, że cięzko jest trafić dobry przepis w necie, ale akurat ten jest super. Ja do kremu daję margarynę Kasie ale tą droższą na maśle, bo zwykłą czułam a na maśle krem mi się zważył, a ser śmietankowy, nie trzeba kręcić a w naszej mieścinie ciężko dostać półtłusty już zmielony :) Jakie ciasto by mi Pani jeszcze podpowiedziała ? Tak, żebym się nie sparzyła.
OdpowiedzUsuńciasto bardzo smaczne, ale mi zawsze opadnie po wyjęciu z piekarnika ;( co robić-proszę o podpowiedź
OdpowiedzUsuńProszę od razu nie wyciągać blachy, tylko wyłączyć grzanie i uchylić drzwiczki piekarnika. Po kilku minutach spróbować wyciągnąć delikatnie. Powinno pomóc.
UsuńRewelacyjny, cała rodzina zachwycona 😀
OdpowiedzUsuńCiasto bomba smakowa kaloryczna pycha😂
OdpowiedzUsuńJak przekroić na pół, żeby się nie rozwaliło ? :-)
UsuńTrzeba użyć istrost szerokiego noża i bez posp8epoś starać się na samym środku wysokości.
UsuńDziękuję :-) a tak w ogóle ciasto jest pyszne :-)
Usuń