wtorek, 24 kwietnia 2012

Wafle kakaowe

Przepis jest naprawdę prosty a wafelki bardzo smaczne. Polecam


Masa kakaowa:
1 kostka (250 g) masła lub margaryny
1 szkl.(250 ml) śmietany 12-18%
1 szkl.cukru
3 łyżki kakao
1 galaretka np. wiśniowa

Dodatkowo:
opakowanie wafli (5-6 blatów)

  • Margarynę rozpuścić z cukrem w rondelku.
  • Dodać śmietanę i kakao. Lekko zagotować na małym ogniu. 
  • Dodać galaretkę (w postaci suchego proszku) i dokładnie wymieszać, aż galaretka całkowicie się rozpuści.
  • Masę ostudzić i lekko tężejącą przełożyć wafle. 
  • Owinąć całość folią aluminiową, obciążyć ciężką deską i schłodzić w lodówce przez min. 2 godziny.

5 komentarzy:

  1. Bardzo smacznie się prezentują !

    OdpowiedzUsuń
  2. śmietana słodka czy kwaśna ?

    OdpowiedzUsuń
  3. wafelki wyszły pyszne, gorąco polecam i pozdrawiam autorkę :)

    OdpowiedzUsuń