poniedziałek, 7 maja 2012

Delicja

Uwielbiam ciasta wielowarstwowe, właśnie takie jak to z delicjami wg przepisu siostry Anastazji. Dwa rodzaje biszkoptów przełożone masą budyniową, pokryte delicjami i galaretką. Pychota! Ciasto wychodzi okazałe i bardzo wysokie. 


Biszkopt I
6 jajek,
1 szkl. cukru,
1 szkl. mąki,
1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia.

  • Białka ubić na sztywno na najwyższych obrotach. 
  • Dodać cukier i dalej ubijać.
  • Zmniejszyć obroty i dodawać po jednym żółtku.
  • Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia i dodawać po łyżce do masy. Miksować na najmniejszych obrotach i zakończyć jak tylko składniki się połączą. 
  • Wylać na blachę o wymiarach 25x35cm wyłożoną papierem do pieczenia. 
  • Piec w temp. 170 stopni przez 40 minut.
  • Po upieczeniu wystudzić i można lekko ściąć wierzch.
Biszkopt makowo - kokosowy:
6 białek, 
1 szkl. cukru,
1/4 szkl. suchego maku,
20 dag wiórków kokosowych,
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia,
1 łyżka mąki ziemniaczanej.

  • Białka ubić na sztywną pianę, dodać cukier i dalej ubijać.
  • Dodać mak i wiórki kokosowe. Delikatnie wymieszać
  • Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia i dodać do masy.
  • Przelać do blachy o tych samych wymiarach co biszkopt I.
  • Piec w temp. 170 stopni przez ok 35 minut. 
  • Po upieczeniu wystudzić.

Krem budyniowy:
6 żółtek,
1/2 litra mleka,
1 szkl. cukru,
2 czubate łyżki mąki ziemniaczanej,
1 czubata łyżka mąki pszennej,
cukier waniliowy,
25 dag miękkiego masła.

  • Odlać pół szklanki mleka. Resztę mleka zagotować w garnku z cukrem i cukrem waniliowym.
  • Odlane mleko wymieszać dokładnie z żółtkami i obiema mąkami.
  • Gdy mleko w garnku się zagotuje, wlać masę z żółtkami i energicznie wymieszać trzepaczką, tak aby nie powstały grudki. Ugotować budyń i wystudzić.
  • Masło utrzeć i dodawać do łyżce zimny budyń. 

Dodatkowo:
ciastka "Delicje" (ok. 400g)
2 galaretki o dowolnym smaku
3,5 szklanki gorącej wody
  • Galaretki rozpuścić w gorącej wodzie i ostudzić aż stężeją

PRZEŁOŻENIE
biszkopt I - połowa kremu - biszkopt makowo-kokosowy - druga połowa kremu - ciastka "Delicje" - tężejąca galaretka


  • Ciasto należy schłodzić w lodówce, najlepsze jest następnego dnia.

Przepis pochodzi z książki "103 ciasta siostry Anastazji", wydawnictwo WAM, 2010

waga ok. 3,3 kg

6 komentarzy:

  1. Mmmm...pycha:)
    Pozdrawiam:)

    OdpowiedzUsuń
  2. woow...
    ale wygląda! lubię takie ciacha.

    OdpowiedzUsuń
  3. ciasto prezentuje się naprawdę okazale .....warte wypróbowania:)

    OdpowiedzUsuń
  4. ślinka mi pociekła, a od rana chodzi za mną ochota na ciasto...
    wieczór będzie słodki! lecę po produkty

    OdpowiedzUsuń
  5. Ciasto wyszlo dokladnie jak na zdjeciu a smakowalo jeszcze lepiej. Dziekuje!

    P.S. Pierwszy biszkopt pieklam tylko 20min.

    OdpowiedzUsuń