Uwielbiam ciasta wielowarstwowe, właśnie takie jak to z delicjami wg przepisu siostry Anastazji. Dwa rodzaje biszkoptów przełożone masą budyniową, pokryte delicjami i galaretką. Pychota! Ciasto wychodzi okazałe i bardzo wysokie.
Biszkopt I
6 jajek,
1 szkl. cukru,
1 szkl. mąki,
1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia.
- Białka ubić na sztywno na najwyższych obrotach.
- Dodać cukier i dalej ubijać.
- Zmniejszyć obroty i dodawać po jednym żółtku.
- Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia i dodawać po łyżce do masy. Miksować na najmniejszych obrotach i zakończyć jak tylko składniki się połączą.
- Wylać na blachę o wymiarach 25x35cm wyłożoną papierem do pieczenia.
- Piec w temp. 170 stopni przez 40 minut.
- Po upieczeniu wystudzić i można lekko ściąć wierzch.
Biszkopt makowo - kokosowy:
6 białek,
1 szkl. cukru,
1/4 szkl. suchego maku,
20 dag wiórków kokosowych,
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia,
1 łyżka mąki ziemniaczanej.
- Białka ubić na sztywną pianę, dodać cukier i dalej ubijać.
- Dodać mak i wiórki kokosowe. Delikatnie wymieszać
- Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia i dodać do masy.
- Przelać do blachy o tych samych wymiarach co biszkopt I.
- Piec w temp. 170 stopni przez ok 35 minut.
- Po upieczeniu wystudzić.
Krem budyniowy:
6 żółtek,
1/2 litra mleka,
1 szkl. cukru,
2 czubate łyżki mąki ziemniaczanej,
1 czubata łyżka mąki pszennej,
cukier waniliowy,
25 dag miękkiego masła.
- Odlać pół szklanki mleka. Resztę mleka zagotować w garnku z cukrem i cukrem waniliowym.
- Odlane mleko wymieszać dokładnie z żółtkami i obiema mąkami.
- Gdy mleko w garnku się zagotuje, wlać masę z żółtkami i energicznie wymieszać trzepaczką, tak aby nie powstały grudki. Ugotować budyń i wystudzić.
- Masło utrzeć i dodawać do łyżce zimny budyń.
Dodatkowo:
ciastka "Delicje" (ok. 400g)
2 galaretki o dowolnym smaku
3,5 szklanki gorącej wody
- Galaretki rozpuścić w gorącej wodzie i ostudzić aż stężeją
PRZEŁOŻENIE
biszkopt I - połowa kremu - biszkopt makowo-kokosowy - druga połowa kremu - ciastka "Delicje" - tężejąca galaretka
- Ciasto należy schłodzić w lodówce, najlepsze jest następnego dnia.
Bardzo smakowite ciasto!
OdpowiedzUsuńMmmm...pycha:)
OdpowiedzUsuńPozdrawiam:)
woow...
OdpowiedzUsuńale wygląda! lubię takie ciacha.
ciasto prezentuje się naprawdę okazale .....warte wypróbowania:)
OdpowiedzUsuńślinka mi pociekła, a od rana chodzi za mną ochota na ciasto...
OdpowiedzUsuńwieczór będzie słodki! lecę po produkty
Ciasto wyszlo dokladnie jak na zdjeciu a smakowalo jeszcze lepiej. Dziekuje!
OdpowiedzUsuńP.S. Pierwszy biszkopt pieklam tylko 20min.