wtorek, 19 kwietnia 2016

Pudding ryżowy z sosem truskawkowym

Pyszny sycący deser na mleku, który możemy jeść na zimno lub na gorąco. 



Pudding:
  • 1/2 szklanki białego ryżu 
  • 3 szklanki mleka 3,2%
  • 1 szklanka wody
  • 2 łyżki cukru
  • 1 laska wanilii
  • malutka szczypta soli

Sos:
  • 1 duża garść truskawek (mogą być mrożone)
  • 2-3 łyżki cukru (w zależności od słodyczy owoców)
  • 1 płaska łyżeczka mąki ziemniaczanej

  1. Ryż wsypać do garnka z grubym dnem i zalać szklanką zimnej wody, zagotować, odcedzić ryż na sitku i z powrotem wrzucić do garnka. 
  2. Ryż zalać mlekiem, dodać sól i cukier. Laskę wanilii przekroić wzdłuż i zeskrobać ziarenka do mleka. Całą laskę również wrzucić do garnka. 
  3. Ryż gotować na małym ogniu ciągle mieszając aby się nie przypalić i nie tworzył kożuch. Gotować aż ryż zgęstnieje i wciągnie mleko. Zdjąć z palnika jak jeszcze będzie troszkę mleka (w trakcie stygnięcia ryż będzie wchłaniał jeszcze mleko). Wyciągnąć laskę wanilii. 
  4. W trakcie gotowania ryżu można przygotować sos. Umyte i obrane truskawki rozdrobnić widelcem, aby puściły sok (mrożone truskawki trzeba wcześniej rozmrozić). Owoce wrzucić z sosem do rondelka. Dodać cukier, 2 łyżki wody i zagotować. 
  5. Mąkę ziemniaczaną rozpuścić w 1/4 szklance wody i wlać do owoców energicznie mieszając. Gotować aż sos zgęstnieje. 
  6. Pudding przełożyć do salaterek i polać sosem. Można zjeść na ciepło lub na zimno po wcześniejszym schłodzeniu deseru w lodówce.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz