sobota, 26 stycznia 2013

Ciasto z jabłkami i budyniem

Poradzi sobie z nim każdy, bo przepis jest naprawdę prosty. Ciasto wychodzi puszyste i delikatne a środek rozpływa się z ustach. P. s. Monia, dzięki za przepis :)




Ciasto
3,5 szklanki mąki pszennej
1 szklanka cukru
3 łyżeczki proszku do pieczenia
200 g margaryny (niecała kostka)
2 żółtka jajka
1 całe jajko
3 łyżki śmietany gęstej 12-18%
3 łyżki oleju

Dodatkowo 
jabłka (6-7 średnich sztuk)
1 litr mleka
2,5 op. budyniu waniliowego (+ 5 łyżek cukru, jeśli budyń jest bez cukru)
cukier puder do posypania

  • Sypkie produkty razem wymieszać, dodać pozostałe składniki, posiekać i wyrobić na gładkie ciasto. 
  • Podzielić na 2 części. Jedną włożyć do lodówki a drugą rozwałkować do rozmiaru blachy tj. 25x35cm.
  • Ciastem wyłożyć dno blachy
  • Jabłka obrać, oczyścić z gniazd i pokroić w ósemki. Kawałki ułożyć na cieście ściśle obok siebie. 
  • Z powyższych składników ugotować budyń wg wskazówek na opakowaniu.
  • Gorący budyń wylać na jabłka, zapełniając każde wgłębienie. 
  • Drugą część ciasta rozwałkować jak poprzednią i wyłożyć na budyń. 
  • Piec na złoty kolor 40-45 minut w temperaturze ok 180 stopni (u mnie termoobieg).
  • Po wystygnięciu posypać wierzch cukrem pudrem.

36 komentarzy:

  1. pięknie wygląda, bardzo smakowite ciasto:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Uważaj - mieszkasz blisko i wpadnę i zjem Ci to ciasto! Wygląda przepysznie! :D

    OdpowiedzUsuń
  3. Have you ever thought about adding a little bit more than just your articles?

    I mean, what you say is valuable and everything. However just imagine if you
    added some great images or videos to give your posts more, "pop"!
    Your content is excellent but with images and clips, this website could certainly be one
    of the greatest in its niche. Superb blog!
    Here is my homepage ... youtube views buy

    OdpowiedzUsuń
  4. Jeszcze nie wiem co z niego będzie gdyż właśnie się piecze... Ale wygląda smakowicie, no i rośnie.

    OdpowiedzUsuń
  5. Mniam, też robię taką szarlotkę :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Pytanie z serii co autor miał na myśli pisząc 3 łyżki śmietany, -jakiej? bo chciałbym wypróbować!!pzdr!

    OdpowiedzUsuń
  7. Śmietana gęsta 12 lub 18%

    OdpowiedzUsuń
  8. pyszny!! właśnie zrobiłam i jest boski . zastanawiam się tylko czy mogę przechowywać go w lodówce :d ja dodałam jeszcze na górę oprócz cukru pudru , wiórki kokosowe :)

    OdpowiedzUsuń
  9. ja przechowuję w lodówce ;)

    OdpowiedzUsuń
  10. tak, ja też, już teraz. jeszcze raz dzięki za przepis już rozszedł się po rodzinie :)

    OdpowiedzUsuń
  11. Właśnie piekę je po raz drugi. Po prostu palce lizać

    OdpowiedzUsuń
  12. wlasnie sie piecze

    OdpowiedzUsuń
  13. I ja spróbowałam upiec...i właśnie się piecze, myślę, ze będzie taka piękna i dobra jak na zdjęciach, pozdr

    OdpowiedzUsuń
  14. Superrrrrrrrrr udało się jest pyszne

    OdpowiedzUsuń
  15. I ja się skusiłam, no i właśnie się piecze...mam obawy czy się uda...już pół godz. w piekarniku i jakoś tak mało wyrosło. dam znać:)

    OdpowiedzUsuń
  16. Wczoraj zrobiłam ciasto - wyszło wyśmienite! Pozdrawiam i polecam waniliowy budyn z Lidla, jest taki delikatny i kremowy, mniam!

    OdpowiedzUsuń
  17. POSZŁO DO PIECA. NAPISZĘ CO WYSZŁO GDYŻ;
    - ZAMIAST MĄKI PSZENNEJ DAŁAM OWSIANĄ / NIE JEMY NIC "PSZENNEGO "/
    - ZAMIAST ŚMIETANY - GĘSTY JOGURT O% TŁUSZCZU
    - ZAMIAST CUKRU - STEVIĘ, I DO CIASTA I DO BUDYNIU.
    OD KILKU LAT ZARÓWNO JA /53 LATA/, JAK I MÓJ SYN /23/ ODCHUDZILIŚMY SIĘ TAK PO 20KG NA JEDNOSTKĘ OSOBOWĄ. ZA ŻADNE SKARBY ŚWIATA NIE CHCEMY POWRÓCIĆ DO DAWNYCH CZASÓW.
    Z OKAZJI DNIA DZIECKA POSTANOWIŁAM "DOSŁODZIĆ" SYNKA , ALE ZDROWO.
    NAJPIERW MNIE , A POTEM DZIECKU ODBIŁO NA ZDROWE ŻARCIE.

    OdpowiedzUsuń
  18. CIASTO Z MĄKI OWSIANEJ + NIEKALORYCZNE ZAMIENNIKI -BARDZO DOBRE.
    JEDYNIE ZAMIENIŁABYM JABŁKA NA GRUSZKI.

    OdpowiedzUsuń
  19. Ciasto pyszne. Całą rodzina teraz moja je robi :)

    OdpowiedzUsuń
  20. a o co chodzi z 2 żółtkami i 1 całym jajkiem

    OdpowiedzUsuń
  21. Potrzebne są 3 jajka. 1 całe jajko i z dwóch pozostałych tylko żółtka

    OdpowiedzUsuń
  22. Piekę dziś,dziecku do szkoły...mysle ze nie bedzie stękać bo juz marudzi że w domu tez by zjadła,więc dziś jeden i w sobotę drugi:)

    OdpowiedzUsuń
  23. Cisto pyszne mój synek się zajada :) Drugą część ciasta starłam na tarce. N.

    OdpowiedzUsuń
  24. pyszne pyszne pyszne:-)

    OdpowiedzUsuń
  25. ciasto dobre ale za wiele nie uroslo ,,,

    OdpowiedzUsuń
  26. Bardzo lubiane ciasto w moim domu, po raz kolejny wracam na tę stronę po przepis :)

    OdpowiedzUsuń
  27. Blachę się smaruje,i podsypuje bułką tartą?

    OdpowiedzUsuń
  28. Ja zawsze używam papieru do pieczenia

    OdpowiedzUsuń
  29. Ja zawsze używam papieru do pieczenia

    OdpowiedzUsuń
  30. Ja mam zamiar jutro upiec, gdyż zaprosiłam znajomych. Mam nadzieję, że się uda i będzie nie tylko tak pięknie wyglądało jak na zdjęciach ale również będzie przepyszne :)

    OdpowiedzUsuń
  31. Właśnie się piecze, za 20 min wyjmuję :) zobaczymy co z tego będzie. Jednak drugą część ciasta włożyłam do zamrażarki i zamiast rozwałkować to starłam na tarce o grubych oczkach na górę ciasta :)

    OdpowiedzUsuń
  32. Zapach kusząco roznosi się po domu:) Ja tez zamieniłam śmietanę na jogurt i na budyń położyłam pianę, żeby jakoś wykorzystać białko, które zostało. Dało to superefekt:) Dzięki za fajny przepis :)

    OdpowiedzUsuń
  33. właśnie wyjęłam ciasto z piekarnika i podejrzewam, że wyszedł mi zakalec:( to moje trzecie ciasto w życiu i pewnie coś źle zrobiłam... albo to wina mojego piekarnika, bo kiepsko piecze...

    OdpowiedzUsuń
  34. Zrobiłam, wyszło bardzo smaczne! Ciasto kruche, jedynie budyniu zrobiłabym trochę więcej :)

    OdpowiedzUsuń