środa, 21 listopada 2012

Muffinki brownie z serem i malinami

Muffinki czekoladowe z serniczkiem i malinami, cudowne zestawienie! Bardzo szybko się je przygotowuje i równie szybko zjada, bo są naprawdę przepyszne, wilgotne. Jedne z lepszych jakie w życiu jadłam.




Ciasto czekoladowe na 12 muffinek

100 g masła 
40 g kakao 
100 g brązowego cukru 
2 jajka 
3 łyżki powideł śliwkowych lub innej konfitury
100 g mąki pszennej 
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 

Masa serowa
200 g sera twarogowego śmietankowego (zmielonego jak na sernik)
3 łyżki białego cukru 
1 białko jajka 
pół łyżki mąki ziemniaczanej
świeże lub mrożone maliny lub inne owoce

  • W rondelku na małym ogniu roztopić masło, dodać kakao, wymieszać do rozpuszczenia i zagotować.
  • Odstawić z ognia, dodać 3 łyżki konfitury, cukier, jajka, przesianą mąkę razem z proszkiem do pieczenia. Delikatnie wymieszać łyżką do połączenia się składników.
  • W osobnej miseczce wymieszać łyżką twaróg śmietankowy z mąką, białym cukrem i białkiem jaja.
  • Czekoladową masę wyłożyć do papilotek włożonych we wgłębienia formy na muffiny. Masą wypełnić pojemniczki nie więcej niż do około 1/2 - 2/3 ich objętości. 
  • Na wierzch wyłożyć masę serową a w środek włożyć po 3 maliny.
  • Wstawić do piekarnika nagrzanego na 175 stopni i piec przez 25-30 minut.

16 komentarzy:

  1. bardzo ładne i smakowite babeczki :)

    OdpowiedzUsuń
  2. cudowne, takie sernikobrownie w wersji mini, super :)

    OdpowiedzUsuń
  3. zapisuję! wyglądają obłędnie :)

    OdpowiedzUsuń
  4. ej one wyglądają nieziemsko smacznie;D

    OdpowiedzUsuń
  5. Spróbowałem i omdlałem z pyszności :D

    OdpowiedzUsuń
  6. A czy trzeba mieć termoobieg, żeby je upiec ?
    Jaki twaróg polecasz ?

    OdpowiedzUsuń
  7. Nie trzeba termoobiegu, wystarczy grzałka góra i dół.
    Twaróg najlepiej 2x zmielony, nie będę podawać konkretnej firmy, bo dodaję różne.

    OdpowiedzUsuń
  8. a czy można zrezygnować z konfitury i nie zastępować jej już niczym ?

    OdpowiedzUsuń
  9. Trudno powiedzieć, konfitura dodaje ciastu wilgotności, ale jeśli się ją pominie to nic nie powinno się stać.

    OdpowiedzUsuń
  10. Tę konfiturę, jajka, mąkę itd. dodajemy do gorącego ciasta czy trzeba wystudzić?

    OdpowiedzUsuń
  11. Pyszne są! :-)
    Rybulka

    OdpowiedzUsuń
  12. Wygląda ono bardzo apetycznie i muszę przyznać, że jak najbardziej jestem zwolennikiem takich smaków. Najbardziej chyba do tej pory smakuje mi brownie z przepisu https://wkuchnizwedlem.wedel.pl/porady/desery-i-przekaski/jak-upiec-idealne-brownie/ do którego jestem bardzo przywiązany.

    OdpowiedzUsuń
  13. Dziś zrobiłam muffinki - niebo w gębie. Polecam

    OdpowiedzUsuń