Ciasto czekoladowe na 12 muffinek
100 g masła
40 g kakao
100 g brązowego cukru
2 jajka
3 łyżki powideł śliwkowych lub innej konfitury
100 g mąki pszennej
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
Masa serowa
200 g sera twarogowego śmietankowego (zmielonego jak na sernik)
3 łyżki białego cukru
1 białko jajka
pół łyżki mąki ziemniaczanej
pół łyżki mąki ziemniaczanej
świeże lub mrożone maliny lub inne owoce
- W rondelku na małym ogniu roztopić masło, dodać kakao, wymieszać do rozpuszczenia i zagotować.
- Odstawić z ognia, dodać 3 łyżki konfitury, cukier, jajka, przesianą mąkę razem z proszkiem do pieczenia. Delikatnie wymieszać łyżką do połączenia się składników.
- W osobnej miseczce wymieszać łyżką twaróg śmietankowy z mąką, białym cukrem i białkiem jaja.
- Czekoladową masę wyłożyć do papilotek włożonych we wgłębienia formy na muffiny. Masą wypełnić pojemniczki nie więcej niż do około 1/2 - 2/3 ich objętości.
- Na wierzch wyłożyć masę serową a w środek włożyć po 3 maliny.
- Wstawić do piekarnika nagrzanego na 175 stopni i piec przez 25-30 minut.
bardzo ładne i smakowite babeczki :)
OdpowiedzUsuńcudowne, takie sernikobrownie w wersji mini, super :)
OdpowiedzUsuńach, jakie łaciate!
OdpowiedzUsuńpyszne :]
zapisuję! wyglądają obłędnie :)
OdpowiedzUsuńej one wyglądają nieziemsko smacznie;D
OdpowiedzUsuńkusząco wyglądają:)
OdpowiedzUsuńSpróbowałem i omdlałem z pyszności :D
OdpowiedzUsuńA czy trzeba mieć termoobieg, żeby je upiec ?
OdpowiedzUsuńJaki twaróg polecasz ?
Nie trzeba termoobiegu, wystarczy grzałka góra i dół.
OdpowiedzUsuńTwaróg najlepiej 2x zmielony, nie będę podawać konkretnej firmy, bo dodaję różne.
a czy można zrezygnować z konfitury i nie zastępować jej już niczym ?
OdpowiedzUsuńTrudno powiedzieć, konfitura dodaje ciastu wilgotności, ale jeśli się ją pominie to nic nie powinno się stać.
OdpowiedzUsuńTę konfiturę, jajka, mąkę itd. dodajemy do gorącego ciasta czy trzeba wystudzić?
OdpowiedzUsuńProszę dodać od razu do gorącej masy.
UsuńPyszne są! :-)
OdpowiedzUsuńRybulka
Wygląda ono bardzo apetycznie i muszę przyznać, że jak najbardziej jestem zwolennikiem takich smaków. Najbardziej chyba do tej pory smakuje mi brownie z przepisu https://wkuchnizwedlem.wedel.pl/porady/desery-i-przekaski/jak-upiec-idealne-brownie/ do którego jestem bardzo przywiązany.
OdpowiedzUsuńDziś zrobiłam muffinki - niebo w gębie. Polecam
OdpowiedzUsuń