piątek, 2 listopada 2012

Chałka drożdżowa z kruszonką

Chałka jest jednym z moich ulubionych drożdżowych wypieków. Uwielbiam ją z konfiturą, choć nawet z masłem świetnie smakuje.


Składniki na 2 chałki:

550 g mąki 

220 ml mleka (niepełna szklanka)

40 g świeżych drożdży 
1 jajko 
2 łyżki masła 
4 łyżki cukru 


Dodatkowo
1 jajko do posmarowania

Kruszonka:
2 łyżki mąki
1 łyżka cukru
1 łyżka masła


  • Do miski wlać ciepłe mleko, dodać drożdże i 1 łyżkę cukru. Mieszać aż do rozpuszczenia drożdży.
  • Dodać ok. 5 łyżek mąki, aby rozczyn zgęstniał. Przykryć i odstawić w ciepłe miejsce na ok. 20 minut aż rozczyn wyrośnie.
  • Po tym czasie dodać resztę mąki, cukru ubitego z jajkiem, szczyptę soli oraz rozpuszczone masło.
  • Wyrobić gładkie i elastyczne ciasto (wyrabiać ok. 5 minut).
  • Znów przykryć i odstawić aż ciasto podwoi swoją objętość (ok. 30 minut).
  • Ciasto krótko zagnieść i podzielić na 6 części. Z trzech części zaplatać jak warkocz. Tak samo postąpić z następnymi trzema. Powstaną 2 chałki.
  • Przełożyć na wyłożoną papierem do pieczenia blaszkę i odstawić na ok. 20 minut do wyrośnięcia.
  • Chałkę posmarować roztrzepanym jajkiem. 
  • Składniki na kruszonkę połączyć ze sobą i pokruszyć na chałce.
  • Piec ok. 20-30 minut w 190-200 stopniach.

4 komentarze:

  1. Piękna, jeszcze nigdy nie robiłam chałek, ale widzę, że kiedyś muszę koniecznie spróbować!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Upiekłam chałkę :) Wyśmienicie wyśmienita! Dodałam jednak troszkę więcej mleka bo ciasto wydawało mi się za twarde, nie mogłam go zagnieść więc najpierw użyłam miksera z hakami, a potem wyrobiłam ręcznie. Chałka wyszła rewelacyjna! Dziś piekę znów, ale z dodatkiem rodzynek :)

      Usuń
  2. Ta chałka wygląda znakomicie, ja osobiście najlepiej lubię chałkę z miodem bądź dżemem truskawkowym :) Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  3. Rewelacyjna chałka, piekę już drugi raz ,,- tym razem z rodzynkami. Polecam !!!

    OdpowiedzUsuń