Chałka jest jednym z moich ulubionych drożdżowych wypieków. Uwielbiam ją z konfiturą, choć nawet z masłem świetnie smakuje.
Składniki na 2 chałki:
550 g mąki 
220 ml mleka (niepełna szklanka)
40 g świeżych drożdży 
1 jajko 
2 łyżki masła 
4 łyżki cukru 
Dodatkowo
1 jajko do posmarowania
Kruszonka:
2 łyżki mąki
1 łyżka cukru
1 łyżka masła
- Do miski wlać ciepłe mleko, dodać drożdże i 1 łyżkę cukru. Mieszać aż do rozpuszczenia drożdży.
 - Dodać ok. 5 łyżek mąki, aby rozczyn zgęstniał. Przykryć i odstawić w ciepłe miejsce na ok. 20 minut aż rozczyn wyrośnie.
 - Po tym czasie dodać resztę mąki, cukru ubitego z jajkiem, szczyptę soli oraz rozpuszczone masło.
 - Wyrobić gładkie i elastyczne ciasto (wyrabiać ok. 5 minut).
 - Znów przykryć i odstawić aż ciasto podwoi swoją objętość (ok. 30 minut).
 - Ciasto krótko zagnieść i podzielić na 6 części. Z trzech części zaplatać jak warkocz. Tak samo postąpić z następnymi trzema. Powstaną 2 chałki.
 - Przełożyć na wyłożoną papierem do pieczenia blaszkę i odstawić na ok. 20 minut do wyrośnięcia.
 - Chałkę posmarować roztrzepanym jajkiem.
 - Składniki na kruszonkę połączyć ze sobą i pokruszyć na chałce.
 - Piec ok. 20-30 minut w 190-200 stopniach.
 


Piękna, jeszcze nigdy nie robiłam chałek, ale widzę, że kiedyś muszę koniecznie spróbować!
OdpowiedzUsuńUpiekłam chałkę :) Wyśmienicie wyśmienita! Dodałam jednak troszkę więcej mleka bo ciasto wydawało mi się za twarde, nie mogłam go zagnieść więc najpierw użyłam miksera z hakami, a potem wyrobiłam ręcznie. Chałka wyszła rewelacyjna! Dziś piekę znów, ale z dodatkiem rodzynek :)
UsuńTa chałka wygląda znakomicie, ja osobiście najlepiej lubię chałkę z miodem bądź dżemem truskawkowym :) Pozdrawiam
OdpowiedzUsuńRewelacyjna chałka, piekę już drugi raz ,,- tym razem z rodzynkami. Polecam !!!
OdpowiedzUsuńJak pamiętam to praktycznie zawsze fajnie i miło było spędzać czas w kuchni. Tym bardziej, iż posiadając do dyspozycji takie porady kulinarne jak https://basiazsercem.pl/ faktycznie można naprawdę stworzyć wyjątkowe dania. Zdecydowanie cieszy mnie to, że każdemu one smakują, czyli nie ma żadnego problemu z ich szybkim ugotowaniem.
OdpowiedzUsuń