Ciasto
3,5 szklanki mąki pszennej
1 szklanka cukru
3 łyżeczki proszku do pieczenia
200 g margaryny (niecała kostka)
2 żółtka jajka
1 całe jajko
3 łyżki śmietany gęstej 12-18%
3 łyżki oleju
Dodatkowo
jabłka (6-7 średnich sztuk)
1 litr mleka
2,5 op. budyniu waniliowego (+ 5 łyżek cukru, jeśli budyń jest bez cukru)
cukier puder do posypania
- Sypkie produkty razem wymieszać, dodać pozostałe składniki, posiekać i wyrobić na gładkie ciasto.
- Podzielić na 2 części. Jedną włożyć do lodówki a drugą rozwałkować do rozmiaru blachy tj. 25x35cm.
- Ciastem wyłożyć dno blachy
- Jabłka obrać, oczyścić z gniazd i pokroić w ósemki. Kawałki ułożyć na cieście ściśle obok siebie.
- Z powyższych składników ugotować budyń wg wskazówek na opakowaniu.
- Gorący budyń wylać na jabłka, zapełniając każde wgłębienie.
- Drugą część ciasta rozwałkować jak poprzednią i wyłożyć na budyń.
- Piec na złoty kolor 40-45 minut w temperaturze ok 180 stopni (u mnie termoobieg).
- Po wystygnięciu posypać wierzch cukrem pudrem.
Pycha proste ale jakie smaczne ?
OdpowiedzUsuńpięknie wygląda, bardzo smakowite ciasto:)
OdpowiedzUsuńUważaj - mieszkasz blisko i wpadnę i zjem Ci to ciasto! Wygląda przepysznie! :D
OdpowiedzUsuńHave you ever thought about adding a little bit more than just your articles?
OdpowiedzUsuńI mean, what you say is valuable and everything. However just imagine if you
added some great images or videos to give your posts more, "pop"!
Your content is excellent but with images and clips, this website could certainly be one
of the greatest in its niche. Superb blog!
Here is my homepage ... youtube views buy
Jeszcze nie wiem co z niego będzie gdyż właśnie się piecze... Ale wygląda smakowicie, no i rośnie.
OdpowiedzUsuńMniam, też robię taką szarlotkę :)
OdpowiedzUsuńPytanie z serii co autor miał na myśli pisząc 3 łyżki śmietany, -jakiej? bo chciałbym wypróbować!!pzdr!
OdpowiedzUsuńŚmietana gęsta 12 lub 18%
OdpowiedzUsuńpyszny!! właśnie zrobiłam i jest boski . zastanawiam się tylko czy mogę przechowywać go w lodówce :d ja dodałam jeszcze na górę oprócz cukru pudru , wiórki kokosowe :)
OdpowiedzUsuńja przechowuję w lodówce ;)
OdpowiedzUsuńtak, ja też, już teraz. jeszcze raz dzięki za przepis już rozszedł się po rodzinie :)
OdpowiedzUsuńWłaśnie piekę je po raz drugi. Po prostu palce lizać
OdpowiedzUsuńwlasnie sie piecze
OdpowiedzUsuńI ja spróbowałam upiec...i właśnie się piecze, myślę, ze będzie taka piękna i dobra jak na zdjęciach, pozdr
OdpowiedzUsuńSuperrrrrrrrrr udało się jest pyszne
OdpowiedzUsuńI ja się skusiłam, no i właśnie się piecze...mam obawy czy się uda...już pół godz. w piekarniku i jakoś tak mało wyrosło. dam znać:)
OdpowiedzUsuńWczoraj zrobiłam ciasto - wyszło wyśmienite! Pozdrawiam i polecam waniliowy budyn z Lidla, jest taki delikatny i kremowy, mniam!
OdpowiedzUsuńPOSZŁO DO PIECA. NAPISZĘ CO WYSZŁO GDYŻ;
OdpowiedzUsuń- ZAMIAST MĄKI PSZENNEJ DAŁAM OWSIANĄ / NIE JEMY NIC "PSZENNEGO "/
- ZAMIAST ŚMIETANY - GĘSTY JOGURT O% TŁUSZCZU
- ZAMIAST CUKRU - STEVIĘ, I DO CIASTA I DO BUDYNIU.
OD KILKU LAT ZARÓWNO JA /53 LATA/, JAK I MÓJ SYN /23/ ODCHUDZILIŚMY SIĘ TAK PO 20KG NA JEDNOSTKĘ OSOBOWĄ. ZA ŻADNE SKARBY ŚWIATA NIE CHCEMY POWRÓCIĆ DO DAWNYCH CZASÓW.
Z OKAZJI DNIA DZIECKA POSTANOWIŁAM "DOSŁODZIĆ" SYNKA , ALE ZDROWO.
NAJPIERW MNIE , A POTEM DZIECKU ODBIŁO NA ZDROWE ŻARCIE.
CIASTO Z MĄKI OWSIANEJ + NIEKALORYCZNE ZAMIENNIKI -BARDZO DOBRE.
OdpowiedzUsuńJEDYNIE ZAMIENIŁABYM JABŁKA NA GRUSZKI.
Ciasto pyszne. Całą rodzina teraz moja je robi :)
OdpowiedzUsuńCiasto jest przepyszne!
OdpowiedzUsuńa o co chodzi z 2 żółtkami i 1 całym jajkiem
OdpowiedzUsuńPotrzebne są 3 jajka. 1 całe jajko i z dwóch pozostałych tylko żółtka
OdpowiedzUsuńPiekę dziś,dziecku do szkoły...mysle ze nie bedzie stękać bo juz marudzi że w domu tez by zjadła,więc dziś jeden i w sobotę drugi:)
OdpowiedzUsuńCisto pyszne mój synek się zajada :) Drugą część ciasta starłam na tarce. N.
OdpowiedzUsuńpyszne pyszne pyszne:-)
OdpowiedzUsuńciasto dobre ale za wiele nie uroslo ,,,
OdpowiedzUsuńBardzo lubiane ciasto w moim domu, po raz kolejny wracam na tę stronę po przepis :)
OdpowiedzUsuńBlachę się smaruje,i podsypuje bułką tartą?
OdpowiedzUsuńJa zawsze używam papieru do pieczenia
OdpowiedzUsuńJa zawsze używam papieru do pieczenia
OdpowiedzUsuńJa mam zamiar jutro upiec, gdyż zaprosiłam znajomych. Mam nadzieję, że się uda i będzie nie tylko tak pięknie wyglądało jak na zdjęciach ale również będzie przepyszne :)
OdpowiedzUsuńWłaśnie się piecze, za 20 min wyjmuję :) zobaczymy co z tego będzie. Jednak drugą część ciasta włożyłam do zamrażarki i zamiast rozwałkować to starłam na tarce o grubych oczkach na górę ciasta :)
OdpowiedzUsuńZapach kusząco roznosi się po domu:) Ja tez zamieniłam śmietanę na jogurt i na budyń położyłam pianę, żeby jakoś wykorzystać białko, które zostało. Dało to superefekt:) Dzięki za fajny przepis :)
OdpowiedzUsuńwłaśnie wyjęłam ciasto z piekarnika i podejrzewam, że wyszedł mi zakalec:( to moje trzecie ciasto w życiu i pewnie coś źle zrobiłam... albo to wina mojego piekarnika, bo kiepsko piecze...
OdpowiedzUsuńZrobiłam, wyszło bardzo smaczne! Ciasto kruche, jedynie budyniu zrobiłabym trochę więcej :)
OdpowiedzUsuńRobiłam to ciasto już dwa razy i ciasto jest bardzo smaczne. Znikło w ciągu dwóch dni. Polecam przepis.
OdpowiedzUsuńCiasto wyszło dobre, ale zastanawiam się czy zamiast jabłek dodać brzoskwinie myślę ze było by pyszne,nastepnym razem spróbuję.
OdpowiedzUsuńWlasnie sie piecze.Dalam gruszki,ugotowane budynie i na budynie ubita piane z cukrem ,a na wierzch starte ciasto.
OdpowiedzUsuńCiasto przepyszne,wszyscy zachwyceni.Robiłam wg przepisu i wyszło idealne.Bardzo dziękuję za przepis, ciasto dodaję to ulubionych.
OdpowiedzUsuńPozdrawiam.
Ja rowniez wykonalam ciasto tylko...nie mialam smietany:-) zobaczymy co wyjdzie.
OdpowiedzUsuńZamiast śmietany dałam jogurt naturalny, a jabłka zastąpiłam brzoskwiniami i kawałeczkami banana, na górę ciasto pokruszyłam...efekt...ciacho godzinę temu wyszło z piekarnika a połowa gdzieś już zniknęła...Dodaję do ulubionych i bede wypróbowywać z innymi owocami. Pycha :)
OdpowiedzUsuńUpiekłam wczoraj wieczorem, wpadli na chwilę znajomi.... i po cieście:) naprawdę pycha. Dziękuję za inspirację. Dałam 3 całe budynie na 5 szkl. mleka.
OdpowiedzUsuńWitam wszystkim. Właśnie zrobiłem wg tego przepisu z małymi modyfikacjami, tzn budyń śmietankowy i masło zamiast margaryny. Przy czym masło lekko podgrzałem żeby lepiej się gniotło. Ciekawe czy wyjdzie? Na razie się piecze. Żona, oczywiście, trochę pomogła. Jestem antykucharzem, czasem jakieś miewam przebłyski i nawet mi wychodzi... Dawid.
OdpowiedzUsuńJuż na drugi dzień od upieczenia nic z niego nie zostaje i trzeba robić kolejne :D
OdpowiedzUsuń