poniedziałek, 12 grudnia 2011

Sernik grecki

Wydawać by się mogło, że sernik bez sera to absurd, a jednak! Ten sernik nie ma w składzie ani grama sera, w zamian są jogurty typu greckiego. Wychodzi delikatny i puszysty o lekko budyniowym smaku. Szybki i prosty. Przepis znalazłam tutaj 

* na zdjęciu sernik na kruchym spodzie, akurat miałam w zapasie i nie robiłam tego z herbatników jak w przepisie

Składniki:
10 jaj
4 op. budyniu śmietankowego lub waniliowego
3 duże jogurty typu greckiego o pojemności ok 400ml
3/4 szkl. oleju
1,5 szkl. cukru

Spód:
250 g pokruszonych herbatników
150 g roztopionego masła

  • Żółtka utrzeć z cukrem, dodać suchy budyń, potem olej i po łyżce dodawać jogurt. 
  • Pianę z białek ubić i dodać do masy. 
  • Spód - herbatniki pokruszyć na tzw. piasek i wymieszać z roztopionym masłem. Mieszanka nie może się rozsypywać, tylko ugniatać jak mokry piasek. Wyłożyć łyżką na blachę
  • Ciasto wylać na spód i piec ok 80 min w temp. 170 - 18- stopni. W połowie pieczenia można przykryć wierzch folię aluminiową, aby się za bardzo nie przypiekł.



14 komentarzy:

  1. Jesteś już drugą osobą, która po niego sięgnęła. Nie był niesłodki? Bo z takim komentarzem spotkałam się od tej drugiej osoby. :)

    OdpowiedzUsuń
  2. wygląda wspaniale! musi być pyszny

    http://wszystkoogotowaniuks.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń
  3. Pluskotko, dobrze, że zwróciłaś mi na to uwagę. Rzeczywiście lepiej dodać więcej cukru, miałam zmodyfikować proporcję i dodałam wg źródła, już poprawiam:)

    OdpowiedzUsuń
  4. To jeszcze od razu dodam, że spód można też zrobić na całych biszkoptach. Ale spód to kwestia indywidualna. :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Racja, spód można zrobić na wiele sposobów, z resztą jak do każdego sernika. Dla niecierpliwych i same biszkopty będą dobre:)

    OdpowiedzUsuń
  6. Ojej, jaki puszysty! Musiało być pycha :-)

    OdpowiedzUsuń
  7. witam ! a co zobić, że serniczek nie opadł ?? :/ wyrósł cudowny :) w smaku rewelacja ;) ale niestety osiadł :/

    OdpowiedzUsuń
  8. zawsze twoszke opadnie.. jestem ulubienica sernikow ale tak pysznego jak ten nigdy nie jadlam polecam warto umiec do kawki mmm marzenie ;D

    OdpowiedzUsuń
  9. Pianę z białek ubić dodając 1 szkl cukru i połączyć delikatnie z masą tego brakuje w przepisie, wtedy sernik nie opadnie.

    OdpowiedzUsuń
  10. przepis spr, rewelacja, rozpływa się w ustach :)

    OdpowiedzUsuń
  11. Robiłam. Przyznam, ze byłam baaardzo sceptycznie nastawiona do sernika bez sera i byłam pewna, że mi tak nie urośnie. Jestem pozytywnie zaskoczona, sernik smaczny, jedynie wymagał dużo dłuższego pieczenia (30min więcej, bo był ciągle surowy). Wszystkim smakuje, dzięki delikatnie dodanej pianie jest naprawdę puszyszty i kremowy.

    Polecam, bo szybko, prosto, dużo i smacznie :)

    OdpowiedzUsuń
  12. własnie go upiekłam smakuje wybornie , jest bardzo puszysty delikatny ,,,nie wymaga wiele pracy ;-) polecam przepis

    OdpowiedzUsuń