Wydawać by się mogło, że sernik bez sera to absurd, a jednak! Ten sernik nie ma w składzie ani grama sera, w zamian są jogurty typu greckiego. Wychodzi delikatny i puszysty o lekko budyniowym smaku. Szybki i prosty. Przepis znalazłam tutaj
* na zdjęciu sernik na kruchym spodzie, akurat miałam w zapasie i nie robiłam tego z herbatników jak w przepisie
Składniki:
10 jaj
4 op. budyniu śmietankowego lub waniliowego
3 duże jogurty typu greckiego o pojemności ok 400ml
3/4 szkl. oleju
1,5 szkl. cukru
Spód:
250 g pokruszonych herbatników
150 g roztopionego masła
- Żółtka utrzeć z cukrem, dodać suchy budyń, potem olej i po łyżce dodawać jogurt.
- Pianę z białek ubić i dodać do masy.
- Spód - herbatniki pokruszyć na tzw. piasek i wymieszać z roztopionym masłem. Mieszanka nie może się rozsypywać, tylko ugniatać jak mokry piasek. Wyłożyć łyżką na blachę
- Ciasto wylać na spód i piec ok 80 min w temp. 170 - 18- stopni. W połowie pieczenia można przykryć wierzch folię aluminiową, aby się za bardzo nie przypiekł.
Jesteś już drugą osobą, która po niego sięgnęła. Nie był niesłodki? Bo z takim komentarzem spotkałam się od tej drugiej osoby. :)
OdpowiedzUsuńwygląda wspaniale! musi być pyszny
OdpowiedzUsuńhttp://wszystkoogotowaniuks.blogspot.com
Pluskotko, dobrze, że zwróciłaś mi na to uwagę. Rzeczywiście lepiej dodać więcej cukru, miałam zmodyfikować proporcję i dodałam wg źródła, już poprawiam:)
OdpowiedzUsuńTo jeszcze od razu dodam, że spód można też zrobić na całych biszkoptach. Ale spód to kwestia indywidualna. :)
OdpowiedzUsuńRacja, spód można zrobić na wiele sposobów, z resztą jak do każdego sernika. Dla niecierpliwych i same biszkopty będą dobre:)
OdpowiedzUsuńOjej, jaki puszysty! Musiało być pycha :-)
OdpowiedzUsuńwitam ! a co zobić, że serniczek nie opadł ?? :/ wyrósł cudowny :) w smaku rewelacja ;) ale niestety osiadł :/
OdpowiedzUsuńzawsze twoszke opadnie.. jestem ulubienica sernikow ale tak pysznego jak ten nigdy nie jadlam polecam warto umiec do kawki mmm marzenie ;D
OdpowiedzUsuńPianę z białek ubić dodając 1 szkl cukru i połączyć delikatnie z masą tego brakuje w przepisie, wtedy sernik nie opadnie.
OdpowiedzUsuńprzepis spr, rewelacja, rozpływa się w ustach :)
OdpowiedzUsuńa w jakiej blasze piec ?
OdpowiedzUsuńblacha 25/35cm
OdpowiedzUsuńRobiłam. Przyznam, ze byłam baaardzo sceptycznie nastawiona do sernika bez sera i byłam pewna, że mi tak nie urośnie. Jestem pozytywnie zaskoczona, sernik smaczny, jedynie wymagał dużo dłuższego pieczenia (30min więcej, bo był ciągle surowy). Wszystkim smakuje, dzięki delikatnie dodanej pianie jest naprawdę puszyszty i kremowy.
OdpowiedzUsuńPolecam, bo szybko, prosto, dużo i smacznie :)
własnie go upiekłam smakuje wybornie , jest bardzo puszysty delikatny ,,,nie wymaga wiele pracy ;-) polecam przepis
OdpowiedzUsuńCzy można jogurty greckie zastąpić zwykłym jogurtem naturalnym?
OdpowiedzUsuńNie próbowałam, ale wydaje mi się, że jogurty są zbyt rzadkie. Nie wiem co by z tego wyszło.
UsuńCzy można mrozić sernik
OdpowiedzUsuńTak, można
Usuń