Muffinki z tego przepisu wychodzą mocno kakaowe, wilgotne i nie za słodkie. Autorka nazwała je mianem najlepszych. Rzeczywiście wyszły pyszne, jednak ja będę dalej poszukiwać swojego idealnego smaku czekoladowych muffinek. Do zdjęcia ocalała jedna babeczka:)
Składniki na 12 dużych lub 20 małych sztuk:
140g masła
60g poszatkowanej gorzkiej czekolady
1/2 szklanki dobrego ciemnego kakao
3/4 szklanki mąki
1/2 łyżeczki sody
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
2 duże jajka
3/4 szklanki cukru
1/3 łyżeczki aromatu waniliowego
szczypta soli
1/2 szklanki śmietany 12% lub 18%
- Do rondelka z grubym dnem włożyć masło i czekoladę, podgrzewać mieszając, aż składniki się roztopią. Zdjąć z ognia, dodać kakao i wymieszać dokładnie łyżką do połączenia składników. Masę odstawić do ostygnięcia.
- Mąkę przesiać i wymieszać z proszkiem do pieczenia oraz sodą.
- Do jajek dodać cukier, aromat i sól, dokładnie wymieszać do połączenia składników.
- Wlać przestygniętą masę czekoladową i wymieszać łyżką.
- Do masy dodać 1/3 mąki i zamieszać. Wlać śmietanę, wymieszać.
- Dodać resztę mąki i krótko wymieszać łyżką do połączenia składników.
- Ciasto przełożyć do blaszki na muffinki wyłożonej papierowymi foremkami lub posmarowanej masłem i posypanej mąką.
- Piec przez około 20-21 minut na funkcji termoobieg w temperaturze 160 st.C (na funkcji góra - dół 180 st.C). Jeśli będziemy piec dłużej, babeczki będą bardziej suche.
- Wystudzić i można podawać.
pięknie wyrośnięte
OdpowiedzUsuńI tak dobrze, że ocalała:D Wygląda pysznie:)
OdpowiedzUsuńPozdrawiam:)
piękne! jak równo wyrosły :)
OdpowiedzUsuńczy zamiast gorzkiej czekolady można dać mleczną?
OdpowiedzUsuńOczywiście, może być tez czekolada mleczna:)
OdpowiedzUsuńPotrzebna jest śmietana słodka, czy ukwaszona?
OdpowiedzUsuńPotrzebna jest smietana słodka, czy ukwaszona?
OdpowiedzUsuńZwykła słodka, chociaż z ukwaszoną też by pewnie wyszły. Nie próbowałam
Usuńczy mogę zastąpić masło margaryną?;)
OdpowiedzUsuńMożna zastąpić, polecam Palmę (z murzynkiem)
OdpowiedzUsuńI jeszcze zapomniałaś napisać, że przepis zerżnięty z Cake on the Brain.........
OdpowiedzUsuńZanim zaczniesz zwracać uwagę, to naucz się uważnie czytać, bo na dole przepisu wskazałam źródło. A to, że przepis znajduje się na innych stronach to już inna kwestia.
Usuńdzisiaj upieklam mufinki wyszly rewalacyjne,moj syn powiedzial delicje i sa naprawde przepysznie czekoladowe :)nie mialam smietany 12% ani 18 %dodalam troche 30% i 100 ml 24% troche sie obawialam ze nie wyjda ale wszystko wyszlo super:)
OdpowiedzUsuńte mufinki zchodza u mnie jak swieze buleczki:)
OdpowiedzUsuńJa za każdym razem jestem w siódmym niebie jeżeli takie coś zrobię. Tym bardziej, że muffinki czekoladowe https://wkuchnizwedlem.wedel.pl/przepis/muffinki-czekoladowe-z-cukierkami-z-mieszanki-wedlowskiej/ znakomicie komponują się z cukierkami z mieszanki wedlowskiej. Jak dla mnie jest to nadal numer jeden jeżeli chodzi o desery.
OdpowiedzUsuńBardzo fajny wpis. Pozdrawiam !
OdpowiedzUsuńNice post thank you Robert
OdpowiedzUsuń