sobota, 27 października 2012

Muffinki czekoladowe

Muffinki z tego przepisu wychodzą mocno kakaowe, wilgotne i nie za słodkie. Autorka nazwała je mianem najlepszych. Rzeczywiście wyszły pyszne, jednak ja będę dalej poszukiwać swojego idealnego smaku czekoladowych muffinek. Do zdjęcia ocalała jedna babeczka:)



Składniki na 12 dużych lub 20 małych sztuk:
140g masła
60g poszatkowanej gorzkiej czekolady
1/2 szklanki dobrego ciemnego kakao
3/4 szklanki mąki
1/2 łyżeczki sody
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
2 duże jajka
3/4 szklanki cukru
1/3 łyżeczki aromatu waniliowego 
szczypta soli
1/2 szklanki śmietany 12% lub 18%

  • Do rondelka z grubym dnem włożyć masło i czekoladę, podgrzewać mieszając, aż składniki się roztopią. Zdjąć z ognia, dodać kakao i wymieszać dokładnie łyżką do połączenia składników. Masę odstawić do ostygnięcia.
  • Mąkę przesiać i wymieszać z proszkiem do pieczenia oraz sodą.
  • Do jajek dodać cukier, aromat i sól, dokładnie wymieszać do połączenia składników. 
  • Wlać przestygniętą masę czekoladową i wymieszać łyżką.
  • Do masy dodać 1/3 mąki i zamieszać. Wlać śmietanę, wymieszać.
  • Dodać resztę mąki i krótko wymieszać łyżką do połączenia składników.
  • Ciasto przełożyć do blaszki na muffinki wyłożonej papierowymi foremkami lub posmarowanej masłem i posypanej mąką. 
  • Piec przez około 20-21 minut na funkcji termoobieg w temperaturze 160 st.C (na funkcji góra - dół 180 st.C). Jeśli będziemy piec dłużej, babeczki będą bardziej suche.
  • Wystudzić i można podawać.


17 komentarzy:

  1. I tak dobrze, że ocalała:D Wygląda pysznie:)
    Pozdrawiam:)

    OdpowiedzUsuń
  2. piękne! jak równo wyrosły :)

    OdpowiedzUsuń
  3. czy zamiast gorzkiej czekolady można dać mleczną?

    OdpowiedzUsuń
  4. Oczywiście, może być tez czekolada mleczna:)

    OdpowiedzUsuń
  5. Potrzebna jest śmietana słodka, czy ukwaszona?

    OdpowiedzUsuń
  6. Potrzebna jest smietana słodka, czy ukwaszona?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Zwykła słodka, chociaż z ukwaszoną też by pewnie wyszły. Nie próbowałam

      Usuń
  7. czy mogę zastąpić masło margaryną?;)

    OdpowiedzUsuń
  8. Można zastąpić, polecam Palmę (z murzynkiem)

    OdpowiedzUsuń
  9. I jeszcze zapomniałaś napisać, że przepis zerżnięty z Cake on the Brain.........

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Zanim zaczniesz zwracać uwagę, to naucz się uważnie czytać, bo na dole przepisu wskazałam źródło. A to, że przepis znajduje się na innych stronach to już inna kwestia.

      Usuń
  10. dzisiaj upieklam mufinki wyszly rewalacyjne,moj syn powiedzial delicje i sa naprawde przepysznie czekoladowe :)nie mialam smietany 12% ani 18 %dodalam troche 30% i 100 ml 24% troche sie obawialam ze nie wyjda ale wszystko wyszlo super:)

    OdpowiedzUsuń
  11. te mufinki zchodza u mnie jak swieze buleczki:)

    OdpowiedzUsuń
  12. Ja za każdym razem jestem w siódmym niebie jeżeli takie coś zrobię. Tym bardziej, że muffinki czekoladowe https://wkuchnizwedlem.wedel.pl/przepis/muffinki-czekoladowe-z-cukierkami-z-mieszanki-wedlowskiej/ znakomicie komponują się z cukierkami z mieszanki wedlowskiej. Jak dla mnie jest to nadal numer jeden jeżeli chodzi o desery.

    OdpowiedzUsuń
  13. Bardzo fajny wpis. Pozdrawiam !

    OdpowiedzUsuń
  14. Nice post thank you Robert

    OdpowiedzUsuń