Placuszki dzięki pianie z białek wychodzą bardzo delikatne i takie też są w smaku. W przepisie użyłam ser feta, ale jak widzicie, można użyć innego rodzaju sera. Zrezygnowałam również z tłuszczu, na teflonowej patelni bardzo ładnie się smażyły, ale oczywiście możecie smażyć na oliwie, jak proponuje to autorka przepisu.
Składniki:
250 g miąższu surowej dyni (bez skóry i pestek)
100 g sera koziego lub camembert lub fety
2 jajka
3 pełne łyżki mąki ziemniaczanej
sól, pieprz
- Dynię zetrzeć a tarce o małych oczkach, włożyć do miski.
- Dodać żółtka i drobno posiekany lub rozdrobniony ser, doprawić solą i pieprzem.
- Białka ubić na pianę, dodać do dyni razem z mąką ziemniaczaną i delikatnie połączyć łyżką.
- Rozgrzać patelnię teflonową.
- Nakładać po ok 2 łyżki masy i smażyć placki na umiarkowanym ogniu do czasu aż będą ładnie zrumienione i nie będą już surowe w środku.
- Jeśli placki będą za mało zwięzłe (zależy to między innymi od soczystości dyni i użytego sera), można dodać więcej mąki ziemniaczanej.
Zastanawiam się czy mogę wykorzystać cukinię zamiast dyni...?
OdpowiedzUsuńMarta
Nie robiłam z cukinią, ale myślę, że na pewno też by były dobre
OdpowiedzUsuń