czwartek, 24 marca 2011

Ciasteczka francuskie z jabłkiem i cynamonem

Ich przygotowanie trwa dosłownie chwilę, potem 15 min w piekarniku i już mamy pyszne chrupiące ciasteczka, do tego aromatycznie pachnące cynamonem.

Składniki:
1 arkusz ciasta francuskiego (ok. 250g)
1 duże jabłko
2 łyżki cukru
1/2 łyżeczki cynamonu


Ciasto francuskie rozłożyć, pokroić w kwadraty o szerokości ok. 5cm. Jabłko obrać i pokroić na kawałki. Cukier wymieszać z cynamonem i w tej mieszance obtoczyć każdy kawałek jabłka, który potem układać na każdy wycięty kwadrat ciasta. Brzegi ciastek zwilżyć wodą lub posmarować roztrzepanym jajkiem. Włożyć do nagrzanego do 200ºC piekarnika i piec ok 15 min. na złoty kolor.



3 komentarze:

  1. Te ciasteczka są przepyszne! :) A na drugi dzień jeszcze lepsze, jak dla mnie ;)

    OdpowiedzUsuń
  2. Roztrzepanym jajkiem: tzn. całym , czy tylko białkiem?

    OdpowiedzUsuń
  3. Jest napisane jajkiem, więc całym:)

    OdpowiedzUsuń