Nie trudno się domyśleć, że ten efektowny miodownik jest dość pracochłonny, ale dla jego smaku warto włożyć trochę pracy. Ciasto jest dość słodkie, ale takie właśnie powinno być. Choć w oryginalnym przepisie są orzeszki ziemne, w przepisie użyłam orzechów włoskich, które wcale nie ujmują smaku. W skrócie... ten snikers to czysta poezja, zapewniam, że zachwyci gości!
Ciasto:
4 szklanki mąki
2 łyżeczki sody
12 łyżek cukru
30 dag margaryny
2 jajka
4 łyżki miodu
Wszystkie składniki siekać, a następnie dobrze zagnieść w gładkie ciasto. Podzielić na 4 równe części i upiec osobno na blaszce o wymiarach ok 25 x 35 cm. Piec ok. 20 min w temperaturze 180 stopni do uzyskania złotego koloru. (1 placek upiec z masą orzechową, wg wskazówek niżej.)
Krem budyniowy:
12 łyżek cukru
1 litr mleka
2 czubate łyżki mąki pszennej
4 czubate łyżki mąki ziemniaczanej
20 dag miękkiego masła
cukier waniliowy
Oba rodzaje mąki wymieszać z niewielką ilością mleka. Resztę mleka zagotować z cukrem, gdy się zagotuje, wlać rozrobioną w mleku mąkę, dobrze mieszać aż powstanie budyń. Wystudzić. Utrzeć masło z cukrem waniliowym, dodawać po łyżce budyń, aż powstanie gładka i jednolita masa.
Masa orzechowa:
40 dag orzechów włoskich drobno posiekanych
10 dag cukru
10 dag cukru
1/2 kostki masła/margaryny
2 łyżki miodu
Dodatkowo:
1 puszka mleka słodzonego skondensowanego
Zamkniętą puszkę z mlekiem wstawić do garnka i zalać całkowicie wodą. Gotować 2,5 do 3 godzin na wolnym ogniu, pilnując, aby puszka była cały czas zalana w całości wodą. Przed otwarciem puszki poczekać do wystygnięcia.
Przekładanie:
ciasto - budyń - ciasto - kajmak - ciasto - budyń - ciasto z orzechami
Dziś robię to ciasto, wygląda apetycznie i na pewno smakuje wyśmienicie!
OdpowiedzUsuń