sobota, 26 marca 2011

Snikers

Nie trudno się domyśleć, że ten efektowny miodownik jest dość pracochłonny, ale dla jego smaku warto włożyć trochę pracy. Ciasto jest dość słodkie, ale takie właśnie powinno być. Choć w oryginalnym przepisie są orzeszki ziemne, w przepisie użyłam orzechów włoskich, które wcale nie ujmują smaku. W skrócie... ten snikers to czysta poezja, zapewniam, że zachwyci gości!



Ciasto:
4 szklanki mąki
2 łyżeczki sody
12 łyżek cukru
30 dag margaryny
2 jajka
4 łyżki miodu

Wszystkie składniki siekać, a następnie dobrze zagnieść w gładkie ciasto. Podzielić na 4 równe części i upiec osobno na blaszce o wymiarach ok 25 x 35 cm. Piec ok. 20 min w temperaturze 180 stopni do uzyskania złotego koloru. (1 placek upiec z masą orzechową, wg wskazówek niżej.)

Krem budyniowy:
12 łyżek cukru
1 litr mleka
2 czubate łyżki mąki pszennej
4 czubate łyżki mąki ziemniaczanej
20 dag miękkiego masła
cukier waniliowy



Oba rodzaje mąki wymieszać z niewielką ilością mleka. Resztę mleka zagotować z cukrem, gdy się zagotuje, wlać rozrobioną w mleku mąkę, dobrze mieszać aż powstanie budyń. Wystudzić. Utrzeć masło z cukrem waniliowym, dodawać po łyżce budyń, aż powstanie gładka i jednolita masa.

Masa orzechowa:
40 dag orzechów włoskich drobno posiekanych
10 dag cukru
1/2 kostki masła/margaryny
2 łyżki miodu

Wszystko smażyć w rondlu aż zgęstnieje, następnie na jednym surowym placku ciasta rozłożyć całą orzechową masę nakładając ją małymi porcjami, najlepiej łyżką. Upiec tak jak pozostałe placki.


Dodatkowo:
1 puszka mleka słodzonego skondensowanego

Zamkniętą puszkę z mlekiem wstawić do garnka i zalać całkowicie wodą. Gotować 2,5 do 3 godzin na wolnym ogniu, pilnując, aby puszka była cały czas zalana w całości wodą. Przed otwarciem puszki poczekać do wystygnięcia.

Przekładanie:
ciasto - budyń - ciasto - kajmak - ciasto - budyń - ciasto z orzechami



1 komentarz:

  1. Dziś robię to ciasto, wygląda apetycznie i na pewno smakuje wyśmienicie!

    OdpowiedzUsuń