Spód:
300 g herbatników
150 g masła
1 łyżeczka kawy rozpuszczalnej (w granulkach)
- Herbatniki zmielić w blenderze.
- Rozpuścić masło i wymieszane z kawą dodać do zmielonych herbatników.
- Blachę o wymiarach 35x25cm wyłożyć papierem do pieczenia i rozłożyć ciasteczkowy spód, wyrównać.
- Blachę owinąć z zewnątrz folią aluminiową, gdyż sernik będzie pieczony w kąpieli wodnej.
Masa serowa:
1,5 kg twarogu półtłustego trzykrotnie zmielonego
100 g miękkiego masła
2,5 szkl. cukru
8 dużych jajek
1 szkl. śmietany kremówki 30-36%
100 ml likieru kawowego
2 łyżki kawy rozpuszczalnej (w granulkach)
4 łyżki kakao
2 łyżki mąki ziemniaczanej
- Śmietanę kremówkę lekko podgrzać w małym garnuszku, dodać kawę, wymieszać do rozpuszczenia, odstawić do ostudzenia.
- Masło utrzeć na puszystą masę, dodać twaróg i zmiksować. Dodawać cukier, dalej miksując (krótko). Wbijać jajka, po jednym, miksując po każdym dodaniu.
- Do masy serowej dodać przestudzoną kremówkę, likier kawowy, przesiane przez sitko kakao i mąkę ziemniaczaną. Zmiksować, krótko, tylko do połączenia się składników.
- Masę wylać na ciasteczkowy spód.
- Całą uszczelnioną formę wstawić do większej formy lub naczynia żaroodpornego, do którego nalać wrzącej wody do połowy wysokości formy z sernikiem.
- Piec przez godzinę czasu w temperaturze 180ºC, bez przykrywania sernika, aż powierzchnia sernika będzie ścięta (sprawdzamy patyczkiem jej sprężystość pod koniec pieczenia).
- Sernik pozostawić do lekkiego przestudzenia w uchylonym piekarniku. Potem wyjąć do temperatury pokojowej, wystudzić. Odwinąć z folii aluminiowej i w formie włożyć do lodówki na 12 godzin.
Rada Dorotus: sernik na każdym etapie miksujemy krótko, tylko do połączenia się składników. Sernik zbyt długo miksowany będzie napowietrzony, urośnie podczas pieczenia, a potem opadnie, na powierzchni mogą pojawić się pęknięcia.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz