Ten obiad jest po prostu przepyszny i nawet nie wymaga zbyt wiele przygotowań poza czasem pieczenia. Kapusta kiszona z dodatkami oraz mięso kurczaka wychodzą mięciutkie i aromatyczne. Jeśli zostanie Wam coś na drugi dzień, to podsmażone wszyysko na patelni będzie równie smaczne, zrobi się fajny bigosik z kapusty.
* 600-700g kapusty kiszonej
* 500g pieczarek
* 1 duża cebula
* 3 duże ziemniaki
* 4-5 ćwiartek kurczaka
* 2 łyżki oleju
* Papryka słodka w proszku
* Czosnek granulowany
* Sól
* Pieprz
1. Cebulę pokroić w kostkę i podsmażyć na oleju. Dodać pokrojone na ćwiartki pieczarki i smażyć ok 5 minut do lekkiego zarumienienia, ale niezbyt mocno. Przyprawić solą i pieprzem.
2. Kapustę pokroić i dodać do cebuli i pieczarek. Wymieszać. Wyłożyć wszystko na blachę lub szerokie naczynie żaroodporne (u mnie była to blacha 25x35cm).
3. Ćwiartki kurczaka umyć, odkroić kuperki oraz osuszyć ręcznikiem papierowym. Przyprawić dokładnie każdy kawałek solą, papryką i czosnkiem granulowanym.
4. Kawałki kurczaka rozłożyć na kapuście.
5. Ziemniaki pokroić w paski, ciut większe niż frytki. Przyprawić solą i wyłożyć między ćwiartkami w wolne miejsca. Wszystko owinąć z góry folią aluminiową lub pokrywką z naczynia.
6. Piekarnik nagrzać do 190 stopni C z termoobiegiem. Piec godzinę pod folią, następnie odkryć folię i piec jeszcze 30 minut aż się wszystko zarumieni.
Pięknie wygląda ten kurczaczek. Mniam
OdpowiedzUsuń