piątek, 5 marca 2021

Babeczki kopce kreta

Obłędne babeczki, są delikatne jak chmurka, z dodatkiem bananów i bitej śmietany z czekoladą, no niebo po prostu. Uwielbiam! Wykonanie nie jest trudne, troszkę zajmuje czasu ale naprawdę warto. 



Składniki na 12 sztuk:

  • 2 duże jajka
  • 3/4 szklanki cukru
  • 2 szklanki mąki
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 4 łyżki kakao
  • 1 szklanka oleju
  • 1 szklanka mleka


Dodatkowo

  • 2 banany
  • sok z cytryny
  • 500 g kremówki 36%
  • 2 łyżki cukru pudru
  • 100 g czekolady deserowej
Jajka i cukier zmiksować na puch. Dodać mąkę, proszek do pieczenia i kakao. Masa będzie gęsta. Potem dodawać stopniowo olej i mleko. Miksować chwilę na średnich obrotach do połączenia składników. Przelewać ciasto do formy na muffinki (do formy wkładam dodatkowo papierowe papilotki). 

Wstawić do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni z termoobiegiem i piec ok 17-20 minut do suchego patyczka. Wyjąć i wystudzić.

Gdy babeczki ostygną, odciąć górkę i odłożyć na inny deser (wskazówki na dole postu). Wydrążyć środki i okruszki odłożyć na posypanie wierzchu. Powstaną dołki widoczne na zdjęciu poniżej. 

Banany pokroić w kostkę i skropić sokiem z cytryny. 
Czekoladę zetrzeć na tarce. 
Śmietanę kremówkę ubić na sztywno, dodać cukier puder oraz startą czekoladę. Wymieszać.

Wydrążone babeczki nadziewać kawałkami bananów, na nie wycisnąć krem ze szprycy tworząc kopczyk. Następnie obficie obsypać wydrążonymi okruszkami lekko dociskając dłońmi. Schłodzić w lodówce.

Przepis wg Sylwii, Instagram @obiaddlataty







Ze ściętych górek ciasta oraz prawdopodobnie pozostałego kremu można zrobić proste bajaderki. Wystarczy pokruszone ciasto i krem wymieszać dokładnie i w dłoniach uformować kule. Można udekorować je stopioną czekoladą i posypką lub bakaliami. 



1 komentarz:

  1. Trochę czasu mi zeszło, ale efekt przerósł moje oczekiwania :D

    OdpowiedzUsuń