Naprawdę bardzo dobry sernik, ostatnio jeden z moich ulubionych, jest puszysty i lekko sypki. Z karmelem smak petarda. Karmel można posolić jeśli ktoś woli solony.
Spód ciasteczkowy:
- 150 herbatników
- 75 g masła
Masa serowa :
- 500 g twarogu tłustego (może być z wiaderka ale dobry jakościowo np. Piątnica)
- 4 duże jajka
- 50 g masła
- 100 g cukru drobnego + 20 g do piany
- 1,5 łyżki mąki ziemniaczanej
- 2 łyżki cukru wanilinowego
Karmel do dekoracji z tego przepisu
- Herbatniki zblendować na drobno na konsystencję piasku. Masło roztopić i wymieszać z herbatnikami. Tortownicę o średnicy 18 cm (może być też 21 cm ale sernik wyjdzie niższy) wyłożyć papierem do pieczenia. Mokre herbatniki wysypać na dno tortownicy i wygładzić równo lekko dociskając. Spód zrobi się zwarty.
- Wszystkie składniki na sernik powinny być w temperaturze pokojowej.
- Masło, 100 g cukru i cukier wanilinowy utrzeć do otrzymania jasnej, puszystej masy. Ucierając, dodawać po 1 żółtku i po łyżce twarogu. Ucierać, aż składniki się połączą ale nie za długo.
- Białka ubić na sztywno, pod koniec ubijania dodając pozostałe 20 g cukru. Pianę wmieszać delikatnie do masy serowej razem z mąką ziemniaczaną.
- Masę serową wylać na spód i wyrównać wierzch.
- Piec około 50 - 60 minut w temperaturze 170°C. Wystudzić w lekko uchylonym piekarniku, następnie schłodzić w lodówce przez noc.
Ten sernik to smakowy hit. Karmel świetnie komponuje się w wyważonym serem, w tym wypadku nie może być zbyt słodki. Takie ciasto to może być dobry zamiennik tortu dla nauczyciela na zakończenie roku czy jako prezent na dzień nauczyciela. Wygląda efektownie.
OdpowiedzUsuń