czwartek, 4 marca 2021

Sernik z karmelem

Naprawdę bardzo dobry sernik, ostatnio jeden z moich ulubionych, jest puszysty i lekko sypki. Z karmelem smak petarda. Karmel można posolić jeśli ktoś woli solony. 


Spód ciasteczkowy:

  • 150 herbatników
  • 75 g masła

Masa serowa :

  • 500 g twarogu tłustego (może być z wiaderka ale dobry jakościowo np. Piątnica)
  • 4 duże jajka
  • 50 g masła
  • 100 g cukru drobnego + 20 g do piany
  • 1,5 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 2 łyżki cukru wanilinowego

Karmel  do dekoracji z tego przepisu

  1. Herbatniki zblendować na drobno na konsystencję piasku. Masło roztopić i wymieszać z herbatnikami. Tortownicę o średnicy 18 cm (może być też 21 cm ale sernik wyjdzie niższy) wyłożyć papierem do pieczenia. Mokre herbatniki wysypać na dno tortownicy i wygładzić równo lekko dociskając. Spód zrobi się zwarty. 
  2. Wszystkie składniki na sernik powinny być w temperaturze pokojowej.
  3. Masło, 100 g cukru i cukier wanilinowy utrzeć do otrzymania jasnej, puszystej masy. Ucierając, dodawać po 1 żółtku i po łyżce twarogu. Ucierać, aż składniki się połączą ale nie za długo.
  4. Białka ubić na sztywno, pod koniec ubijania dodając pozostałe 20 g cukru. Pianę wmieszać delikatnie do masy serowej razem z mąką ziemniaczaną.
  5. Masę serową wylać na spód i wyrównać wierzch. 
  6. Piec około 50 - 60 minut w temperaturze 170°C. Wystudzić w lekko uchylonym piekarniku, następnie schłodzić w lodówce przez noc.


Brak komentarzy:

Publikowanie komentarza