czwartek, 4 marca 2021

Kaczka pieczona

Kaczka może wydawać się trudnym w przyrządzeniu daniem, ale jest tak prosta do wykonania i do tego tak soczysta i aromatyczna, że po prostu uwielbiam ją piec i jeść! Możecie oczywiście nadziać ją np. jabłkami lub gruszkami. Ja wolę tradycyjnie upieczoną. 


  • tuszka kaczki ok 2 kg
  • sól
  • majeranek
  • olej np. rzepakowy
Całą tuszkę oczyścić z ewentualnych pozostałości po piórach (takie rurki), odciąć kuperek, umyć i wysuszyć ręcznikiem papierowym. Następnie całą kaczkę natrzeć solą i majerankiem (nie żałować ani soli ani majeranku). Wstawić do naczynia żaroodpornego i polać tylko wierzch olejem. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180  stopni (termoobieg) i piec ok 2 godziny (ok 1 godziny na 1 kg kaczki). Kaczka zacznie puszczać tłuszcz i tym tłuszczem polewać całą powierzchnię kaczki co jakieś 20 minut nie przerywając pieczenia. Dzięki temu będzie soczysta w środku z chrupiącą skórką.  




Brak komentarzy:

Publikowanie komentarza