środa, 3 marca 2021

Babeczki leśny mech

Babeczki są alternatywną wersją znanego ciasta Leśny mech. Zielony kolor zawdzięczają dodanemu szpinakowi, który w smaku nie jest wyczuwalny a dodaje deserowi dodatkowych witamin. Na pewno zachwycą nie tylko dorosłych ale w szczególności dzieci. Babeczki są  wilgotne a zarazem puszyste, dla mnie idealne. Do upieczenia potrzebna będzie forma na muffinki oraz papilotki. 



Składniki na 15 sztuk:
  • 3 jajka L
  • 1 szklanka cukru
  • 400 g rozdrobnionego szpinaku (może być mrożony lub świeży "baby")
  • 3/4 szklanki oleju np. rzepakowego
  • 2 szklanki mąki pszennej tortowej
  • 2,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 2 op. cukru wanilinowego

  1. Szpinak zblendować na gładką masę (jeśli używany mrożonego, należy rozmrozić go i docisnąć z niego wodę i doprowadzić, ma mieć pokojową temperaturę).
  2. Całe jajka ubić z cukrem i cukrem wanilinowym do uzyskania puszystej masy. Następnie dalej miksując, dolewać powoli olej. Dodać szpinak. Po wymieszaniu wyłączyć mikser i przesiać do masy mąkę z proszkiem do pieczenia. Wymieszać wszystko łyżką tylko do połączenia się składników. 
  3. Do formy na muffinki włożyć papilotki, następnie wlać do każdego otworu ciasto do pełna np. za pomocą łyżki do lodów (zdecydowanie ułatwia to pracę). Wstawić do piekarnika nagrzanego do 170st. (jeśli wkładamy do piekarnika tylko na 1 poziom to pieczemy z grzałką góra i dół, jeśli natomiast wyłożymy na 2 poziomy to wtedy włączany termoobieg i zmniejszamy temperaturę o 10 stopni, czyli ustawiamy 160st). Piec 25 minut i po upieczeniu wystudzić. 
Bita śmietana:
  • 400 g śmietany kremówki 36%
  • 125 g mascarpone (pół małego kubeczka)
  • 5 łyżeczek cukru pudru

Do dekoracji:
  • maliny, borówki lub owoce granatu
  1. Śmietanę ubić na sztywno, potem dodać mascarpone oraz cukier puder. Bitą śmietanę przełożyć do szprycy.
  2. Wystudzone babeczki wyciągnąć z papilotek i ściąć tzw. "górkę" i każdą pokruszyć. Na dolną część babeczki wycisnąć bitą śmietanę i wierzch obsypać pokruszonym ciastem lekko dociskając ręką. Udekorować owocami. 



Brak komentarzy:

Publikowanie komentarza