wtorek, 2 marca 2021

Brownie idealne

Wiele razy próbowałam piec brownie ale nie zawsze było takie jakbym chciała. Wreszcie trafiłam na przepis wręcz idealny, klasyczny, pochodzący z roku 1896!! Brownie wychodzi ciężkie, mocno czekoladowe, wilgotne. Niesamowicie pachnie czekoladą!



  • 250 g czekolady gorzkiej min 60% zawartości kakao
  • 1 płaska łyżeczka soli
  • 120 g kakao gorzkiego
  • 150 g mąki pszennej 
  • 1 laska wanilii (ewentualnie cukier wanilinowy)
  • 2 łyżki oleju
  • 4 jajka
  • 360 g cukru*
  • 240 g masła 
  1. Masło rozpuścić i ostudzić. Dodać cukier, wanilię (ziarenka), olej i zmiksować na jednolitą masę.
  2. Dodać jajka i sól. Dalej miksować. 
  3. Przesiać do masy mąkę z kakao i wymieszać łyżką! Masa będzie bardzo gęsta.
  4. Półtorej tabliczki (150 g) czekolady rozpuścić w kąpieli wodnej lub bardzo drobno posiekać. Następnie dodać do masy, wymieszać i wylać na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Blacha powinna być mniejsza od tradycyjnej, moja miała wymiar 18 x 26 cm.
  5. Pozostałą czekoladę (100g) posiekać na większe kawałki. Posypać nią wierzch ciasta.
  6. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 170 stopni C. Piec 35-40 minut** w zależności od piekarnika. Na wierzchu powinna powstać skorupka a w środku po włożenia patyczka, patyk może sprawiać wrażenie mokrego i klejącego. To znaczy, że ciasto już jest gotowe :)
*  Część cukru białego można zastąpić cukrem brązowym np. 200 g białego, 160 g brązowego.
**  Czas pieczenia brownie trzeba dopasować również do wielkości blachy. Jeśli będzie większa i ciasto niższe, należy piec je krócej i odwrotnie - jeśli blacha mniejsza i ciasto wyższe, należy piec dłużej. Brownie może wydawać się niedopieczone, ALE takie powinno być - po wystudzeniu wilgotne i "mięsiste".

Źródło https://przepisytradycyjne.pl/brownie/  






Brak komentarzy:

Prześlij komentarz