Puchate drożdżowe rogaliki, które możecie dowolnie nadziewać np. marmoladą, owocami, budyniem itp. W tym przepisie dodałam nutellę i masło orzechowe, które skomponowało się razem idealnie. Ciasto drożdżowe jest bardzo delikatne i plastyczne, można je użyć do innych drożdżówek lub strucli.
Zaczyn:
- 250 ml letniego mleka
- 35 g świeżych drożdży
- 2 łyżki cukru
Ciasto:
- 500 g mąki typ 450
- 1 łyżka cukru
- 1 łyżka cukru wanilinowego
- 85 g masła
- 1 jajko
- 3 żółtka
Dodatkowo
- nutella (może być inny krem czekoladowy)
- masło orzechowe (użyłam takiego ze 100% orzeszków bez cukru)
Lukier:
- pół szklanki cukru pudru
- ok 3-4 łyżki gorącej wody (dodaję "na oko" do uzyskania rzadkiego lukru)
Zrobić zaczyn, dokładnie wymieszać i odstawić na 10-15 minut do wyrośnięcia wysokiej pianki.
Do wymieszanej z cukrem przesianej mąki dodać mleko z drożdżami, jajko, żółtka oraz stopione i przestudzone masło. Wyrobić do czasu powstania gładkiego, jednolitego ciasta.
Ciasto przełożyć do dużej miski, przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na godzinę.
Do wymieszanej z cukrem przesianej mąki dodać mleko z drożdżami, jajko, żółtka oraz stopione i przestudzone masło. Wyrobić do czasu powstania gładkiego, jednolitego ciasta.
Ciasto przełożyć do dużej miski, przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na godzinę.
Po wyrośnięciu ciasta, lekko ugnieść tylko do odpowietrzenia i podzielić na 2 kule. Ciasto może się kleić, więc można lekko podsypać mąką. Każdą kulę rozwałkować na koło o średnicy ok 30 cm i pokroić (jak pizzę) na 8 trójkątów. W sumie wyjdzie 16 rogalików. Na szerszą część ciasta wykładać po łyżeczce nutelli i masła orzechowego i zawijać w kierunku węższej części, ukształtować rogalik.
Pozostawić do wyrośnięcia na 15 minut. Następnie włożyć do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i piec 18-20 minut aż się zarumienią.
Po wyjęciu jeszcze ciepłe posmarować lukrem za pomocą silikonowego pędzelka.
Ciasto drożdżowe wg przepisu Kasi Guzik, Instagram @gotujebolubie_kasiaguzik
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz