niedziela, 28 lutego 2021

Rogaliki drożdżowe z nutellą i masłem orzechowym

Puchate drożdżowe rogaliki, które możecie dowolnie nadziewać np. marmoladą, owocami, budyniem itp. W tym przepisie dodałam nutellę i masło orzechowe, które skomponowało się razem idealnie. Ciasto drożdżowe jest bardzo delikatne i plastyczne, można je użyć do innych drożdżówek lub strucli. 



Zaczyn:
  • 250 ml letniego mleka
  • 35 g świeżych drożdży
  • 2 łyżki cukru

Ciasto:
  • 500 g mąki typ 450
  • 1 łyżka cukru
  • 1 łyżka cukru wanilinowego
  • 85 g masła
  • 1 jajko
  • 3 żółtka

Dodatkowo 
  • nutella (może być inny krem czekoladowy)
  • masło orzechowe (użyłam takiego ze 100% orzeszków bez cukru)

Lukier:
  • pół szklanki cukru pudru
  • ok 3-4 łyżki gorącej wody (dodaję "na oko" do uzyskania rzadkiego lukru)

Zrobić zaczyn, dokładnie wymieszać i odstawić na 10-15 minut do wyrośnięcia wysokiej pianki. 

Do wymieszanej z cukrem  przesianej mąki dodać mleko z drożdżami, jajko, żółtka oraz stopione i przestudzone masło. Wyrobić do czasu powstania gładkiego, jednolitego ciasta.

Ciasto przełożyć do dużej miski, przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na godzinę.

Po wyrośnięciu ciasta, lekko ugnieść tylko do odpowietrzenia i podzielić na 2 kule. Ciasto może się kleić, więc można lekko podsypać mąką. Każdą kulę rozwałkować na koło o średnicy ok 30 cm i pokroić (jak pizzę) na 8 trójkątów. W sumie wyjdzie 16 rogalików.  Na szerszą część ciasta wykładać po łyżeczce nutelli i masła orzechowego i zawijać w kierunku węższej części, ukształtować rogalik.

Pozostawić do wyrośnięcia na 15 minut. Następnie włożyć do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i piec 18-20 minut aż się zarumienią. 

Po wyjęciu jeszcze ciepłe posmarować lukrem za pomocą silikonowego pędzelka. 

Ciasto drożdżowe wg przepisu Kasi Guzik, Instagram @gotujebolubie_kasiaguzik




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz