Przepyszne bułeczki z niezwykle delikatnego ciasta drożdżowego. Najlepsze wychodzą ze świeżymi owocami sezonowymi (truskawki, maliny, borówki itp.) ale poza sezonem z powodzeniem możemy użyć owoców mrożonych.
- 2 i 1/4 szklanki mąki pszennej (użyłam tortowej typ 450)
- 3/4 szklanki letniego mleka
- 4 łyżki cukru
- 1 jajko
- 1 żółtko
- 1/4 łyżeczki soli
- 60 g roztopionego masła
- 14 g świeżych drożdży lub 7 g drożdży suchych
Dodatkowo:
- 450 g truskawek świeżych lub mrożonych
- 1 jajko roztrzepane z 1 łyżką mleka lub wody, do posmarowania
Kruszonka:
- pół szklanki (75 g) mąki pszennej
- 5 łyżek cukru
- 1 opakowanie cukru wanilinowego (16 g)
- 60 g masła, roztopionego
Uformować z niego kulę, włożyć do oprószonej mąką miski, odstawić na 1,5 godziny w ciepłe miejsce, miskę przykryć ręczniczkiem kuchennym.
Po tym czasie ciasto ponownie krótko zagnieść i podzielić na 9-10 równych części. Uformować okrągłe bułeczki, ułożyć na blaszce (wyłożonej wcześniej papierem do pieczenia) w sporych odległościach od siebie. Przykryć folią spożywczą/lnianym ręczniczkiem i pozostawić w cieple na 30 – 45 minut lub dłużej, do podwojenia objętości.
Gdy bułeczki urosną, dnem wąskiej szklanki lub literatki zrobić w każdej wgłębienie, przyciskając szklankę mocno, praktycznie do samej blaszki (ciasto powinno być cienkie w tym miejscu), włożyć truskawki. Bułeczki posmarować jajkiem (samo ciasto), posypać kruszonką.
Piec w temperaturze 180ºC przez około 17 minut lub dłużej, do zarumienienia. Wyjąć, wystudzić na kratce.
Gdy bułeczki urosną, dnem wąskiej szklanki lub literatki zrobić w każdej wgłębienie, przyciskając szklankę mocno, praktycznie do samej blaszki (ciasto powinno być cienkie w tym miejscu), włożyć truskawki. Bułeczki posmarować jajkiem (samo ciasto), posypać kruszonką.
Piec w temperaturze 180ºC przez około 17 minut lub dłużej, do zarumienienia. Wyjąć, wystudzić na kratce.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz