sobota, 27 lutego 2021

Drożdżówki z truskawkami i kruszonką

Przepyszne bułeczki z niezwykle delikatnego ciasta drożdżowego. Najlepsze wychodzą ze świeżymi owocami sezonowymi (truskawki, maliny, borówki itp.) ale poza sezonem z powodzeniem możemy użyć owoców mrożonych. 


Przepis na ok 9-10 sztuk:

  • 2 i 1/4 szklanki mąki pszennej (użyłam tortowej typ 450)
  • 3/4 szklanki letniego mleka
  • 4 łyżki cukru
  • 1 jajko
  • 1 żółtko
  • 1/4 łyżeczki soli
  • 60 g roztopionego masła
  • 14 g świeżych drożdży lub 7 g drożdży suchych

Dodatkowo:
  • 450 g truskawek świeżych lub mrożonych
  • 1 jajko roztrzepane z 1 łyżką mleka lub wody, do posmarowania 

Kruszonka:
  • pół szklanki (75 g) mąki pszennej
  • 5 łyżek cukru
  • 1 opakowanie cukru wanilinowego (16 g)
  • 60 g masła, roztopionego
Z mleka, drożdży i łyżki cukru zrobić rozczyn i odstawić na kilka minut do wyrośnięcia (zrobi się wysoka piana). Dodać resztę składników i wyrobić ręcznie lub mikserem, pod koniec dodając roztopione masło. Wyrabiać kilka minut do uzyskania elastycznego ciasta. 

Uformować z niego kulę, włożyć do oprószonej mąką miski, odstawić na 1,5 godziny w ciepłe miejsce, miskę przykryć ręczniczkiem kuchennym.

Po tym czasie ciasto ponownie krótko zagnieść i podzielić na 9-10 równych części. Uformować okrągłe bułeczki, ułożyć na blaszce (wyłożonej wcześniej papierem do pieczenia) w sporych odległościach od siebie. Przykryć folią spożywczą/lnianym ręczniczkiem i pozostawić w cieple na 30 – 45 minut lub dłużej, do podwojenia objętości.

Gdy bułeczki urosną, dnem wąskiej szklanki lub literatki zrobić w każdej wgłębienie, przyciskając szklankę mocno, praktycznie do samej blaszki (ciasto powinno być cienkie w tym miejscu), włożyć truskawki. Bułeczki posmarować jajkiem (samo ciasto), posypać kruszonką.

Piec w temperaturze 180ºC przez około 17 minut lub dłużej, do zarumienienia. Wyjąć, wystudzić na kratce.

Żródło: mojewypieki.com




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz