środa, 4 listopada 2020

Sos karmelowy

Świetny sos do ciast, lodów i deserów. Z poniższego przepisu sos jest płynny i gęstnieje w lodówce. Polewając nim ciasto może lekko spływać (taki lubię), więc jeśli chcemy jeszcze gęściejszy, trzeba zmniejszyć ilość wody.

Składniki:

* 1 szklanka cukru

* 1/4 szklanki wody

* 1/2 szklanki kremówki 30%

* 80g masła

* mała szczypta soli

Do rondelka dodać cukier i wodę, wymieszać i doprowadzić do wrzenia. Od tego momentu nie wolno mieszać. Gdy karmel zacznie brązowieć i mieć bursztynowy kolor, dodać lekko podgrzaną kremówę i szybko wymieszać trzepaczką. Karmel może troszkę się zbrylić, ale po chwili cukier się rozpuści. Następnie zdjąć rondel z ognia i dodać masło i szczyptę soli, wymieszać do rozpuszczenia. 


Brak komentarzy:

Publikowanie komentarza