Składniki:
arkusz ciasta francuskiego (ok. 370g)
3-4 łyżki przecieru pomidorowego
10-15 dag sera żółtego
1 jajko
oregano (opcjonalnie)
- Ciasto francuskie rozwinąć i przeciąć na pół wzdłuż dłuższej części.
- Oba kawałki posmarować cienko przecierem pomidorowym i jeśli ktoś lubi posypać oregano.
- Ser żółty zetrzeć na grubych oczkach posypać 1 kawałek ciasta.
- Oba paski ciasta połączyć ze sobą, tak aby wewnątrz był przecier (patrz zdjęcia poniżej).
- Jajko roztrzepać i posmarować wierzch ciasta. Można posypać troszkę serem żółtym.
- Pociąć na paski o szerokości ok 1,5 cm i trzymając oba końce zwinąć w spiralkę.
- Piec w piekarniku nagrzanym do 200 stopni przez ok 15 min lub uzyskania złotego koloru.
pyszna przekaska do chrupania ^^
OdpowiedzUsuńmmm.... z serem żółtym.... ale się rozmarzyłam :D
OdpowiedzUsuńooj u mnie strasznie szybko by zniknęły ;)
OdpowiedzUsuńPaluchy też lądują w zakładkach :-) :-)
OdpowiedzUsuńsuper przepisy! prosimy o wiecej !!!!!! :D
OdpowiedzUsuńWypróbowałam na Sylwestra... Wszyscy się nimi zajadali-pychotka:) Następnym razem dorzucę jakiejś wędlinki... dziękuję:)
OdpowiedzUsuńPoproszę o podpowiedź z czym je można podawać. Jakiś barszczyk czerwony? Sos?
OdpowiedzUsuńMożna podać z sosem czosnkowym lub meksykańskim. Barszczyk też by pasował. Co kto lubi.
OdpowiedzUsuń