Składniki:
1 duża cebula
4 małe cukinie
2 łyżki oliwy z oliwek
1 łyżka curry
1/4 łyżeczki soli
1 litr bulionu drobiowego
do dekoracji:
starty żółty ser
- Cebulę obrać, przekroić na pół i pokroić w plastry - piórka.
- W garnku rozgrzać oliwę i wrzucić cebulę.
- Dodać sól i curry, wymieszać i smażyć aż cebula zmięknie.
- Cukinie obrać i pokroić w dużą kostkę. Wrzucić do cebuli i gotować kilka minut do miękkości
- Wlać bulion, doprowadzić do wrzenia i gotować pod przykryciem na wolnym ogniu ok 20 min.
- Po ugotowaniu, zdjąć z ognia i używają ręcznego blendera zmiksować wszystko na gładko, aż powstanie krem.
- Zupkę można udekorować startym żółtym serem. Pycha!
MMM, zjadłabym takiej :)))
OdpowiedzUsuń