piątek, 15 sierpnia 2014

Żeberka w marynacie cytrynowej z rozmarynem

Tym razem propozycja na pyszny obiad. Żeberka wychodzą wyśmienite i soczyste.


  • 4 porcje żeberek wieprzowych
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 1 łyżka miodu płynnego
  • sok z połowy cytryny
  • 1 łyżka suszonego rozmarynu
  • gałązka świeżego rozmarynu
  • sól i pieprz
  • 4 ząbki czosnku

  1. Żeberka najlepiej zamarynować dzień przed pieczeniem.
  2. Mięso natrzeć solą i pieprzem. Przełożyć do miski.
  3. Czosnek pokroić na kawałki i wrzucić do mięsa. 
  4. Wymieszać razem olej, sok z cytryny, miód, rozmaryn i dokładnie obtoczyć powstałym sosem mięso.
  5. Żeberka ułożyć kością do góry w naczyniu żaroodpornym i polać pozostałym sosem z miski. 
  6. Wyciśniętą połówkę cytryny przekroić na dwie części i włożyć do naczynia. 
  7. Na mięsie położyć gałązkę świeżego rozmarynu. 
  8. Zakryć naczynie folią spożywczą i wstawić do lodówki na noc. 
  9. Na około godzinę przed pieczeniem wyjąć mięso z lodówki. 
  10. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 170 stopni i piec około ok. 1,5 godziny lub do momentu aż mięsko będzie miękkie i brązowe. 
  11. W trakcie pieczenia można obracać żeberka, dzięki czemu będą z obu stron rumiane. 
  12. Podawać z ziemniakami i surówką.
Źródło

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz