piątek, 15 sierpnia 2014

Leczo z fasolą

Idealne leczo z sezonowych warzyw. Lubię takie jednogarnkowe dania, bo tylko wszystko wrzucasz do gara a reszta sama się robi.




  • 350-400g kiełbasy
  • 1 duża cebula
  • 1 średnia cukinia
  • 1 duża marchew
  • 1 papryka czerwona
  • 2 garście fasolki szparagowej
  • 1 puszka fasoli czerwonej
  • 250g pieczarek
  • 2 duże pomidory
  • 3 ząbki czosnku
  • 1 łyżka przecieru pomidorowego
  • 1 łyżka papryki słodkiej w proszku
  • 2 łyżki tymianku
  • sól, pieprz
  • 2-3 łyżki oleju 
  1. Kiełbasę i cebulę pokroić w kostkę i wrzucić do garnka z olejem, kilka minut podsmażyć. 
  2. Cukinię dobrze wyszorować, wydrążyć środek i pokroić w średnią kostkę (nie obierać ze skórki). Wrzucić do garnka z kiełbasą.
  3. Marchew, paprykę, fasolkę szparagową i pieczarki również obrać, pokroić i wrzucić.
  4. Dodać również obrane ząbki czosnku pokrojone na 3 mniejsze części.
  5. Dodać sól, paprykę w proszku i roztarty w dłoniach tymianek. 
  6. Mieszać wszystko co kilka minut.
  7. Pod koniec gotowania dodać dokładnie wypłukaną fasolę czerwoną z puszki, pokrojone na większe kawałki pomidory oraz przecie pomidorowy.
  8. Doprawić wszystko pieprzem.
 Przepis własny



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz