czwartek, 19 maja 2016

Ciasto podwójnie czekoladowe

Uwielbiam czekoladę pod każdą postacią, dlatego na blogu tyle czekoladowych przepisów. To jeden z moich ulubionych, bo w ma w sobie przepyszny krem zwany ganache. Ciasto podane z bitą śmietaną i owocami czyni je bardzo wykwintnym. 



Ciasto czekoladowe
200 g gorzkiej czekolady (2 tabliczki)
200 g masła (1 kostka)
100 g mąki 
250 g cukru 
6 jaj

Krem czekoladowy ganache
2 kubeczki śmietany 30 % (2x200g)
300 g czekolady deserowej

Do dekoracji:
bita śmietana
owoce


  1. Czekoladę i masło rozpuścić w kąpieli wodnej (głęboki talerz umieścić na garnku z wodą, tak aby para ogrzewała spód talerza). Wymieszać do uzyskania jednolitej konsystencji. Wystudzić. 
  2. Jaja ubić mikserem, stopniowo dodawać cukier i mąkę. 
  3. Do masy jajecznej wlać przestudzoną czekoladę. 
  4. Spód tortownicy o średnicy 22-23 cm wyłożyć pergaminem, ciasto wlać na blachę. 
  5. Wstawić do piekarnika rozgrzanego do 200 st. C, piec 18-20 minut. 
  6. Przygotować krem czekoladowy. 3 czekolady połamać na kostki i wrzucić do miski. 
  7. Kremówkę przełożyć do rondelka i gotować. Jak tylko dojdzie do wrzenia, szybko zdjąć z palnika i zalać śmietaną czekoladę. Odczekać ok. 2 minut, następnie dokładnie wymieszać czekoladę ze śmietaną do uzyskania jednolitej masy. Lekko ostudzić. 
  8. Na wystudzone ciasto wylać krem czekoladowy i włożyć do lodówki na przynajmniej 4 godziny lub więcej. 
  9. Ciasto można udekorować w dowolny sposób bitą śmietaną i podać z owocami. 


11 komentarzy:

  1. Wspaniałe :-) bardzo apetyczne ciacho :-)

    OdpowiedzUsuń
  2. Tyle czekolady! aż ślinka cieknie :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Zdecydowanie coś dla mnie :)

    OdpowiedzUsuń
  4. A czy słyszeliście o ekspresowej tarcie z płatków owsianych z fetą i warzywami ?

    OdpowiedzUsuń
  5. Odpowiedzi
    1. W tym przepisie nie ma proszku do pieczenia

      Usuń
  6. Czy w przepisie nie ma za mało mąki?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Nie, ponieważ to brownie i tam nie ma dużo mąki.

      Usuń
  7. Czy zamiast czekolady deserowej można użyć mlecznej?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Teoretycznie można, ale masa ganache może wyjść troszkę rzadsza. Można za to dodać łyżkę kakao. Ja osobiście bym nie ryzykowała.

      Usuń
    2. Przepraszam że nie sprecyzowałam ale miałam na myśli mleczną czekoladą do ciasta :o), mleczną dawałam do ganache i nic się nie działo, pozdrawiam.

      Usuń