czwartek, 19 maja 2016

Ciasto podwójnie czekoladowe

Uwielbiam czekoladę pod każdą postacią, dlatego na blogu tyle czekoladowych przepisów. To jeden z moich ulubionych, bo w ma w sobie przepyszny krem zwany ganache. Ciasto podane z bitą śmietaną i owocami czyni je bardzo wykwintnym. 



Ciasto czekoladowe
200 g gorzkiej czekolady (2 tabliczki)
200 g masła (1 kostka)
100 g mąki 
250 g cukru 
6 jaj

Krem czekoladowy ganache
2 kubeczki śmietany 30 % (2x200g)
300 g czekolady deserowej

Do dekoracji:
bita śmietana
owoce


  1. Czekoladę i masło rozpuścić w kąpieli wodnej (głęboki talerz umieścić na garnku z wodą, tak aby para ogrzewała spód talerza). Wymieszać do uzyskania jednolitej konsystencji. Wystudzić. 
  2. Jaja ubić mikserem, stopniowo dodawać cukier i mąkę. 
  3. Do masy jajecznej wlać przestudzoną czekoladę. 
  4. Spód tortownicy o średnicy 22-23 cm wyłożyć pergaminem, ciasto wlać na blachę. 
  5. Wstawić do piekarnika rozgrzanego do 200 st. C, piec 18-20 minut. 
  6. Przygotować krem czekoladowy. 3 czekolady połamać na kostki i wrzucić do miski. 
  7. Kremówkę przełożyć do rondelka i gotować. Jak tylko dojdzie do wrzenia, szybko zdjąć z palnika i zalać śmietaną czekoladę. Odczekać ok. 2 minut, następnie dokładnie wymieszać czekoladę ze śmietaną do uzyskania jednolitej masy. Lekko ostudzić. 
  8. Na wystudzone ciasto wylać krem czekoladowy i włożyć do lodówki na przynajmniej 4 godziny lub więcej. 
  9. Ciasto można udekorować w dowolny sposób bitą śmietaną i podać z owocami. 


8 komentarzy:

  1. Wspaniałe :-) bardzo apetyczne ciacho :-)

    OdpowiedzUsuń
  2. Tyle czekolady! aż ślinka cieknie :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Zdecydowanie coś dla mnie :)

    OdpowiedzUsuń
  4. A czy słyszeliście o ekspresowej tarcie z płatków owsianych z fetą i warzywami ?

    OdpowiedzUsuń
  5. Odpowiedzi
    1. W tym przepisie nie ma proszku do pieczenia

      Usuń
  6. Czy w przepisie nie ma za mało mąki?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Nie, ponieważ to brownie i tam nie ma dużo mąki.

      Usuń