Składniki na 1 porcję
2 tortille
100 g sera żółtego
150-200 g pieczarek
sól, pieprz
sól, pieprz
Dodatkowo:
ketchup lub sos czosnkowy
- Pieczarki obrać, wypłukać i pokroić w średniej grubości plastry. Usmażyć, aż cała woda wyparuje. Doprawić solą i pieprzem.
- Ser żółty zetrzeć na tarce o grubych oczkach.
- Na teflonowej patelni zarumienić tortillę z jednej strony. Po obróceniu na placku rozłożyć połowę żółtego sera, na to równomiernie pieczarki i na wierzch resztę sera. Przykryć drugim plackiem tortilli. Należy to robić dość szybko i sprawnie. Podczas nakładania farszu, można wyłączyć palnik, aby nie spalić tortilli.
- Zapiekać tortillę na rumiany kolor ok 4 min każdą stronę, najlepiej na wolnym ogniu, aby ser żółty mógł się roztopić. Podczas smażenia tortillę można docisnąć talerzem, aby oba placki dobrze się skleiły serem żółtym.
- Gotową tortillę pokroić na 4 części. Podawać z ketchupem lub sosem czosnkowym.
Przepis własny
fajny pomysł na szybką przekąskę ;-)
OdpowiedzUsuńwypróbowałam i mogę polecić.
Tortilla wyszła pyszna:-)
tez probowalam ale w piekarniku
OdpowiedzUsuńPieczarki polecam udusić z cebulą na maśle z wegetą, solą i pieprzem. Ser, polecam parmezan, grano padano.... i do piekarnika :-)
OdpowiedzUsuń