środa, 24 października 2012

Tortilla zapiekana z pieczarkami i serem

Uwielbiam tortillę i wszystkie dania z nią związane, dlatego nie mogłam się powstrzymać przed zrobieniem tego dania. Przepis jest bardzo prosty, więc powinien poradzić sobie nim każdy laik. Danie może wygląda niepozornie, ale jest bardzo syte.


Składniki na 1 porcję
2 tortille
100 g sera żółtego
150-200 g pieczarek
sól, pieprz

Dodatkowo:
ketchup lub sos czosnkowy

  • Pieczarki obrać, wypłukać i pokroić w średniej grubości plastry. Usmażyć, aż cała woda wyparuje. Doprawić solą i pieprzem.
  • Ser żółty zetrzeć na tarce o grubych oczkach.
  • Na teflonowej patelni  zarumienić tortillę z jednej strony. Po obróceniu na placku rozłożyć połowę żółtego sera, na to równomiernie pieczarki i na wierzch resztę sera. Przykryć drugim plackiem tortilli. Należy to robić dość szybko i sprawnie. Podczas nakładania farszu, można wyłączyć palnik, aby nie spalić tortilli. 
  • Zapiekać tortillę na rumiany kolor ok 4 min każdą stronę, najlepiej na wolnym ogniu, aby ser żółty mógł się roztopić. Podczas smażenia tortillę można docisnąć talerzem, aby oba placki dobrze się skleiły serem żółtym.
  • Gotową tortillę pokroić na 4 części. Podawać z ketchupem lub sosem czosnkowym.
Przepis własny



3 komentarze:

  1. fajny pomysł na szybką przekąskę ;-)
    wypróbowałam i mogę polecić.
    Tortilla wyszła pyszna:-)

    OdpowiedzUsuń
  2. tez probowalam ale w piekarniku

    OdpowiedzUsuń
  3. Pieczarki polecam udusić z cebulą na maśle z wegetą, solą i pieprzem. Ser, polecam parmezan, grano padano.... i do piekarnika :-)

    OdpowiedzUsuń