piątek, 6 lipca 2012

Nalewka z wiśni

Rok temu zaraz po sezonie wiśniowym dostałam ten przepis od koleżanki z pracy. Musiałam czekać niecierpliwie na następny rok, aż będę miała świeże wiśnie, bo ponoć nalewka pyszna. Wreszcie zrobiłam! Potwierdzam, że naprawdę jest bardzo dobra. Także szykujcie butelki, bo wychodzi jej prawie 2 litry.

Składniki:
0,5 litra spirytusu*
0,5 kg cukru
125 szt. wiśni całych z pestkami
75 szt. liści 
1 op. kwasku cytrynowego
5-6 szkl. wody

  • Wiśnie i liście dokładnie umyć
  • Wodę zagotować w garnku, wrzucić owoce z liśćmi i cukier. Gotować 5 min.
  • Cedzak wyłożyć gazą i wszystko przecedzić.
  • Jak nalewka wystygnie dodać kwasek cytrynowy.
  • Jeśli będzie już całkowicie zimna, dodać spirytus.Wymieszać i przelać do butelek. 
* spirytus można zastąpić wódką, wtedy należy dodać mniej wody,ok. 4 szklanki



7 komentarzy:

  1. domowe nalewki mają to "coś".

    OdpowiedzUsuń
  2. Ja robię sok z porzeczki z liśćmi wiśni. porzeczek prawie nie czuć a sok jest pyszny. Dlatego zaraz idę robić nalewkę według tego przepisu. Lubię proste i dobre przepisy :D

    OdpowiedzUsuń
  3. a kiedy jest ,,gotowa do spożycia"

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. za kilka miesięcy,aby nabrała aromatu i miała duszę

      Usuń
    2. za kilka miesięcy,aby nabrała aromatu i miała duszę

      Usuń
    3. za kilka miesięcy,aby nabrała aromatu i miała duszę

      Usuń
  4. Ten komentarz został usunięty przez administratora bloga.

    OdpowiedzUsuń