Tym razem panna cotta w wydaniu czekoladowym. Zrobisz ją w kilka chwil, odczekasz niecierpliwie kilka godzin a potem będziesz rozkoszować się wspaniałym smakiem. To deser którym zachwycisz gości lub ukochaną osobę :)
Składniki:
300 ml śmietany kremówki
100 ml mleka
100 g czekolady deserowej
4 płaskie łyżki cukru
2 łyżeczki żelatyny w proszku
1/2 łyżeczki ekstraktu waniliowego
Do dekoracji (opcjonalnie):
sos owocowy
kakao
Do dekoracji (opcjonalnie):
sos owocowy
kakao
- Żelatynę rozpuścić w dwóch łyżkach zimnej wody i pozostawić na kilka minut aż spęcznieje.
- Śmietanę, mleko i cukier zagotować w rondelku na wolnym ogniu.
- Zdjąć z ognia i dodać ekstrakt waniliowy i połamaną w kostkę czekoladę.
- Wymieszać aż składniki się połączą.
- Dodać żelatynę i dokładnie rozpuścić w kremie czekoladowym.
- Rozlać do kokilek lub silikonowych foremek. Pozostawić do ostygnięcia.
- Schłodzić w lodówce przez minimum 3 godziny aż stężeje.
- Przed podaniem wyłożyć do góry dnem na talerzyk, polać wokół sosem owocowym lub posypać kakao.
Jak piękna....Gratuluję!!!!
OdpowiedzUsuńwygląda wspaaniale
OdpowiedzUsuńSkąd taka foremka? Wygląda prześlicznie! :D
OdpowiedzUsuńNa Allegro można kupić takie silikonowe foremki
OdpowiedzUsuńwygląda wspaniale z chęcią wypróbuję przepis :)
OdpowiedzUsuń