wtorek, 26 czerwca 2012

Czekoladowa Panna Cotta

Tym razem panna cotta w wydaniu czekoladowym. Zrobisz ją w kilka chwil, odczekasz niecierpliwie kilka godzin a potem będziesz rozkoszować się wspaniałym smakiem. To deser którym zachwycisz gości lub ukochaną osobę :)




Składniki:
300 ml śmietany kremówki
100 ml mleka
100 g czekolady deserowej
4 płaskie łyżki cukru
2 łyżeczki żelatyny w proszku
1/2 łyżeczki ekstraktu waniliowego


Do dekoracji (opcjonalnie):
sos owocowy
kakao

  • Żelatynę rozpuścić w dwóch łyżkach zimnej wody i pozostawić na kilka minut aż spęcznieje.
  • Śmietanę, mleko i cukier zagotować w rondelku na wolnym ogniu. 
  • Zdjąć z ognia i dodać ekstrakt waniliowy i połamaną w kostkę czekoladę.
  • Wymieszać aż składniki się połączą. 
  • Dodać żelatynę i dokładnie rozpuścić w kremie czekoladowym.
  • Rozlać do kokilek lub silikonowych foremek. Pozostawić do ostygnięcia.
  • Schłodzić w lodówce przez minimum 3 godziny aż stężeje.
  • Przed podaniem wyłożyć do góry dnem na talerzyk, polać wokół sosem owocowym lub posypać kakao.






5 komentarzy: