Sezon letni to również sezon na szpinak. Warto wtedy zrobić pierogi. Te wychodzą delikatne i rozpływające się w ustach. Serdecznie polecam.
Składniki na ciasto (na ok 40 pierogów)
3 szklanki mąki
2 łyżki oleju
1 płaska łyżeczka soli
1 szklanka wrzącej wody
Składniki na farsz:
500-600g szpinaku mrożonego lub 1 kg świeżego
1 cebula
3 ząbki czosnku
3 łyżki oleju
szczypta gałki muszkatołowej
sól, pieprz,
100 g fety (pół kostki)
- Szpinak włożyć do garnka i gotować aż puści woda. Przełożyć na sito i dokładnie odsączyć całą wodę.
- Cebulę pokroić w kostkę i usmażyć na oleju na złoto. Wcisnąć czosnek. Lekko posolić.
- Do patelni z cebulą i czosnkiem dodać odciśnięty szpinak.
- Dodać gałkę muszkatołową, sól i pierz i smażyć kilka minut. Ostudzić.
- Fetę rozdrobnić widelcem i dodać do szpinaku.
- Wszystko wymieszać.
- Do miski wsypać mąkę i sól.
- Wrzącą wodę wymieszać z olejem i wlać do mąki. Wymieszać drewnianą łyżką i odstawić na ok 1 min.
- Wyłożyć ciasto na stolnicę i wyrobić aż będzie gładkie. Podzielić na 3 części i włożyć do woreczka foliowego, aby ciasto nie wyschło. Każdą część osobno rozwałkować na grubość ok 3mm i wykrawać szklanką kółka.
- Na każdy krążek nakładać łyżeczkę farszu. Połączyć brzegi i dobrze je skleić.
- Wrzucać na osolony wrzątek z 1 łyżką oleju. Gotować ok 4 min od wypłynięcia.
- Ugotowane pierogi można okrasić cebulką pokrojoną w kostkę, lekko posoloną i usmażoną na złoto na 3-4 łyżkach oleju.
Przepis własny
Uwielbiam, Uwielbiam, Uwielbiam, Uwielbiam, Uwielbiam :)
OdpowiedzUsuńJa robiłam pierogi z samym szpinakiem. Na pewno w najbliższym czasie wypróbuję z fetą bo wyglądają apetycznie. Chyba się robię głodna. Pozdrawiam.
OdpowiedzUsuńWczoraj robiłam z truskawkami, ale ze szpinakiem też mam w planach, zamiast feta używam ser typu Bałkańskiego z lidla, jest pyszny.
OdpowiedzUsuńPrzepyszne,ciasto delikatne-idealne,a farsz....poezja :) Dzieki za przepis.
OdpowiedzUsuńSuuuuper przepis! Na pewno na stałe zagości w moim domu:)
OdpowiedzUsuńświetny prosty przepis, wcześniej nie umiałam zrobić ciasta, różne skomplikowane przepisy, ale ten przepis na ciasto nadaje się do wszystkiego. A same pierogi wiadomo przepyszne. Pozdrawiam
OdpowiedzUsuńPierwszy raz robiłam pierogi ze szpinakiem i wyszły naprawdę super! Skorzystałam z przepisu farszu i ta zasmażana cebulka dodana szpinaku naprawdę zmienia wszystko;-) PRZEEEPYSZNE!;-) Dziękuje;-)
OdpowiedzUsuńPrzepis fantastyczny ;-))
OdpowiedzUsuńDodałam troszke parmezanu do farszu i smakowały rewelacyjnie
Robiłam już kilka razy pierogi z Twojego przepisu. Uwielbiam je ;)
OdpowiedzUsuń