Nadzienie:
400 g szpinaku mrożonego
1 cebula
2 ząbki czosnku
kostka serka fromage (ok 80 g)
1 łyżka masła
sól
pieprz
Dodatkowo:
1 opakowanie ciasta francuskiego (ok 275 g)
- Szpinak rozmrozić i dokładnie odcisnąć całą wodę.
- Cebulę pokroić w kostkę i zeszklić na maśle.
- Czosnek obrać i wcisnąć do cebuli, lekko podsmażyć, uważając, aby czosnek się nie przypalił, bo będzie gorzki. Lekko posolić.
- Dodać szpinak, wymieszać i smażyć 5 - 10 minut.
- Pod koniec smażenia dodać ser fromage i dokładnie wymieszać do połączenia się składników.
- Dodać pieprz i sól. Radzę uważać z solą, bo fromage sam w sobie jest słony.
- Masę wystudzić.
- Piekarnik nagrzać do 200 stopni.
- Ciasto francuskie rozwinąć i pokroić na kwadraty o boku ok 6 cm (można też pójść na łatwiznę i pokroić duże kwadraty 10 x 10 cm i porcje będę większe, równie pyszne).
- Na środku każdego kwadracika położyć łyżeczkę farszu i dokładnie skleić przeciwległe rogi.
- Ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i piec przez ok 20 min, aż nabiorą rumianego koloru.
- Fromage można zastąpić serem feta.
- Przekąska będzie również pyszna z serem żółtym. Starty ser należy dodać do wystudzonego farszu.
Przepis własny
Wyglądają genialnie i na pewno tak też smakują:) Uwielbiamy ciasto francuskie i szpinak:D Pozdrawiamy:)
OdpowiedzUsuńUwielbiam szpinak, i uwielbiam ciasto francuskie. A Zdjęcia piękne
OdpowiedzUsuńnigdy nnie jadłam
OdpowiedzUsuńWłaśnie je zajadam-przepyszne*)
OdpowiedzUsuń