środa, 17 października 2012

Szpinak z fromage w cieście francuskim

Ostatnio miałam wielką ochotę na ciasto francuskie, a że miałam też szpinak, to padło na tą pyszną przekąskę, która najlepiej smakuje jeszcze na ciepło. 


Nadzienie:
400 g szpinaku mrożonego
1 cebula
2 ząbki czosnku
kostka serka fromage (ok 80 g)
1 łyżka masła
sól
pieprz

Dodatkowo:
1 opakowanie ciasta francuskiego (ok 275 g)


  • Szpinak rozmrozić i dokładnie odcisnąć całą wodę.
  • Cebulę pokroić w kostkę i zeszklić na maśle. 
  • Czosnek obrać i wcisnąć do cebuli, lekko podsmażyć, uważając, aby czosnek się nie przypalił, bo będzie gorzki. Lekko posolić.
  • Dodać szpinak, wymieszać i smażyć 5 - 10 minut.
  • Pod koniec smażenia dodać ser fromage i dokładnie wymieszać do połączenia się składników. 
  • Dodać pieprz i sól. Radzę uważać z solą, bo fromage sam w sobie jest słony. 
  • Masę wystudzić. 
  • Piekarnik nagrzać do 200 stopni.
  • Ciasto francuskie rozwinąć i pokroić na kwadraty o boku ok 6 cm (można też pójść na łatwiznę i pokroić duże kwadraty 10 x 10 cm i porcje będę większe, równie pyszne).
  • Na środku każdego kwadracika położyć łyżeczkę farszu i dokładnie skleić przeciwległe rogi. 
  • Ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i piec przez ok 20 min, aż nabiorą rumianego koloru.
  • Fromage można zastąpić serem feta.
  • Przekąska będzie również pyszna z serem żółtym. Starty ser należy dodać do wystudzonego farszu. 

Przepis własny


4 komentarze:

  1. Wyglądają genialnie i na pewno tak też smakują:) Uwielbiamy ciasto francuskie i szpinak:D Pozdrawiamy:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Uwielbiam szpinak, i uwielbiam ciasto francuskie. A Zdjęcia piękne

    OdpowiedzUsuń
  3. nigdy nnie jadłam

    OdpowiedzUsuń
  4. Właśnie je zajadam-przepyszne*)

    OdpowiedzUsuń