poniedziałek, 8 stycznia 2018

Gofry

W końcu kupiliśmy sobie z D. gofrownicę. I powiem Wam, że żałuję, że tak późno :) No i trzeba było znaleźć dobry przepis na ciasto. Znalazłam idealny!! Gofry wychodzą lekkie, chrupiące na zewnątrz i miękkie w środku. Ale trzeba pamiętać, że na dobre nie gumowate gofry składa się nie tylko dobre ciasto ale też duża moc gofrownicy. Zatem kto ją ma, niech korzysta z przepisu. 




Ciasto
  • 2 szklanki mąki pszennej
  • 2 szklanki mleka
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • szczypta soli
  • 2 łyżki cukru
  • 1/3 szklanki oleju roślinnego
  • 2 jajka (żółtka oddzielone od białek)
Do dekoracji:
  • bita śmietana
  • frużelina
  • świeże owoce
  • lub co tam chcecie :)

  1. Wszystkie składniki oprócz białek zmiksować na gładką masę. 
  2. Białka ubić na sztywną pianę w osobnej misce i bardzo delikatnie wymieszać z ciastem (najlepiej łyżką).
  3. Gofrownicę rozgrzać. Można wysmarować nią olejem za pomocą pędzelka.
  4. Piec gofry do rumianego koloru (najlepiej wg czasu wskazanego przez producenta gofrownicy). 
  5. Studzić na kratce. 
  6. Podawać z bitą śmietaną lub ulubionymi dodatkami.





1 komentarz: