W końcu kupiliśmy sobie z D. gofrownicę. I powiem Wam, że żałuję, że tak późno :) No i trzeba było znaleźć dobry przepis na ciasto. Znalazłam idealny!! Gofry wychodzą lekkie, chrupiące na zewnątrz i miękkie w środku. Ale trzeba pamiętać, że na dobre nie gumowate gofry składa się nie tylko dobre ciasto ale też duża moc gofrownicy. Zatem kto ją ma, niech korzysta z przepisu.
Ciasto
- 2 szklanki mąki pszennej
- 2 szklanki mleka
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- szczypta soli
- 2 łyżki cukru
- 1/3 szklanki oleju roślinnego
- 2 jajka (żółtka oddzielone od białek)
Do dekoracji:
- bita śmietana
- frużelina
- świeże owoce
- lub co tam chcecie :)
- Wszystkie składniki oprócz białek zmiksować na gładką masę.
- Białka ubić na sztywną pianę w osobnej misce i bardzo delikatnie wymieszać z ciastem (najlepiej łyżką).
- Gofrownicę rozgrzać. Można wysmarować nią olejem za pomocą pędzelka.
- Piec gofry do rumianego koloru (najlepiej wg czasu wskazanego przez producenta gofrownicy).
- Studzić na kratce.
- Podawać z bitą śmietaną lub ulubionymi dodatkami.
Ależ smakowicie wyglądają! :)
OdpowiedzUsuńPięknie wyglądają te gofry, a szczególnie mus z malin!
OdpowiedzUsuńWiecie, ile jest fajnych przepisów na fit gofry? Możecie sobie spróbować! Zawsze będzie to trochę mniej kalorii i zapewne mniej cukru, a smak prawie taki sam. Jeśli interesują Was jakieś konkretne przepisy, to możecie wejść na stronę https://fitrepublic.pl/przepisy-na-fit-gofry-zdrowe-i-pyszne/ . Tam są różne pomysły dla osób, które chcą być fit.
OdpowiedzUsuń