sobota, 6 stycznia 2018

Owoce w żelu - frużelina

Frużelina to świetny dodatek do gofrów, ciast, lodów itp. Nie jest trudna w wykonaniu a taka pyszna!


  • 250 g owoców, mrożonych lub świeżych
  • 1 łyżeczka żelatyny w proszku (4 g) lub 1 listek żelatyny
  • 3 łyżki cukru 
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej rozpuszczona w 1 zimnej łyżce wody
  1. Żelatynę w proszku zalać 2 łyżkami wody, odstawić do napęcznienia.
  2. W małym rondelku wymieszać owoce z cukrem. 
  3. Postawić na palniku o średniej mocy i podgrzewać do rozpuszczenia się cukru. 
  4. Dodać cytrynę, wodę z mąką, dobrze wymieszać, zagotować, zdjąć z palnika.
  5. Napęczniałą żelatynę dodać do gorących owoców, wymieszać. Postawić na palniku i podgrzewać, mieszając, do całkowitego rozpuszczenia się żelatyny. Nie doprowadzać do wrzenia! Zdjąć z palnika, pozostawić do wystudzenia.



Brak komentarzy:

Publikowanie komentarza