Uwielbiam to ciasto, nawet bez kremu. Jest puszyste i mokre. Wybaczcie jakość zdjęcia :)
Ciasto
- 6 dużych marchewek
- 6 jajek
- 2 szklanki cukru
- 2 i 1/4 szklanki oleju roślinnego
- 3 szklanki mąki tortowej
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1,5 łyżeczki sody
- 3 łyżeczki cynamonu
- (ewentualnie) 1 łyżeczka przyprawy do piernika
Krem z mascarpone:
- 500g serka mascarpone
- 600g kremówki 36%
- 8 łyżeczek cukru pudru
- Marchewki obrać i zetrzeć na tarce o dużych oczkach.
- Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia, sodą oraz cynamonem.
- Jajka utrzeć z cukrem na puszystą masę. Następnie dolewać powoli olej oraz wsypywać na przemian mąkę.
- Na koniec dorzucić marchew i wszystko wymieszać łyżką lub na najmniejszych obrotach miksera.
- Piekarnik rozgrzać do temperatury 180°C.
- Blachę o wymiarach 25x35 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Wlać przygotowane ciasto, a następnie piec ok. 60 minut. Przed wyjęciem sprawdzić patyczkiem. Ostudzić
- Przygotować krem: Kremówkę ubić na sztywno, dodawać po łyżce mascarpone (w między czasie dodawać cukier puder).
- Wystudzone ciasto przekroić na 2 blaty. Kremem w ilości 2/3 przełożyć ciasto, pozostałym kremem posmarować wierzch. Można posypać bakaliami lub posypać cynamonem.
Przepis zmodyfikowałam z tego przepisu
Przyrządziłam ostatnio te ciasto na moje imieniny i wszystkim gościom bardzo smakowało :). Przed przystąpieniem do pracy, przygotowałam sobie tak jak zawsze niezbędne akcesoria kuchenne, których używam przy wyrabianiu ciast. U mnie są to przeważnie, odpowiednia forma do ciasta, tylka cukiernicza, a także zakupiona ostatnio na https://duka.com/pl/jedzenie-i-serwowanie-potraw/sztucce/sztucce-do-serwowania-potraw poręczna łopatka do ciast. Dzięki nim z powodzeniem jestem w stanie przyrządzić nawet najbardziej wymyślne wypieki.
OdpowiedzUsuń