czwartek, 4 stycznia 2018

Kremowa zupa dyniowa

Nigdy nie przepadałam za dynią, wydawała mi się jałowa w smaku, ale ten przepis zmienił moje podejście. Pewnie dzięki temu, że dynia zanim trafiła do zupy, została upieczona ze skórką i w tym cały sekret aromatycznego smaku.




  • 1 kg dyni
  • ok 300 g mięsa wieprzowego (np. szynki)
  • 1 cebula
  • 4 ziemniaki
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 łyżka słodkiej papryki
  • pieprz, sól
  • gałka muszkatołowa
  • 2 łyżki oleju lub masła klarowanego
  • wysuszone pestki dyni do dekoracji

  1. Dynię oczyścić z pestek, pokroić w plastry o grubości ok 1-2cm, ułożyć na blasze do pieczenia.
  2. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 200 st.C i piec 20 minut. Potem przestudzić, obrać ze skóry i pokroić na mniejsze kawałki.
  3. Cały kawałek mięsa zalać w garnku zimna wodą i gotować ok 30 minut.
  4. Ziemniaki obrać, umyć i pokroić w kostkę. Cebulę posiekać, czosnek przecisnąć przez praskę.
  5. W garnku z grubym dnem roztopić olej, wrzucić cebulę i czosnek, dodać ½ łyżeczki soli, zeszklić.
  6. Następnie do gotującej się wody z mięsem wsypać ziemniaki, oraz cebulę z czosnkiem.
  7. Zmniejszyć ogień i  dodać paprykę w proszku. Gotować aż ziemniaki będą miękkie.
  8. Dodać dynię, gotować razem jeszcze 15 minut.
  9. Zupę zmiksować blenderem, doprawić gałką muszkatołową, pieprzem i ewentualnie solą.
  10. Pestki dyni uprażyć na suchej patelni i posypać na porcję zupy.

3 komentarze:

  1. Uwielbiam potrawy z dyni i z pewnością wypróbuję Twój przepis :). Ostatnio robiłem podobną zupę krem z dyni, z dodatkiem chałwy wg przepisu znalezionego na https://wkuchnizwedlem.wedel.pl/. Przyznam szczerze, że byłem mocno zaskoczony obecnością chałwy w tym przepisie. Jak się potem okazało, ten smakołyk znacznie podwyższa walory smakowe tego dania. Polecam wypróbować.

    OdpowiedzUsuń
  2. Zupka jest na prawdę bardzo smaczna :). Podobną zupę krem robię wg przepisu z https://najlepszewkuchni.pl/ z pestkami słonecznika oraz różnymi przyprawami (gałką muszkatołową). Polecam wypróbować. Dodatek pestek słonecznikowych idealnie podkreśla smak tej potrawy.

    OdpowiedzUsuń
  3. W domu często robię sobie zupę krem z dyni. Do jej przygotowania używam miksera kuchennego, który zakupiłam nie dawno na https://duka.com/pl/agd/miksery. Urządzenie pozwala mi zmiksować dokładnie zupę bezpośrednio w garnku, co jest bardzo wygodne. Znacznie skraca to też czas przygotowywania potrawy. Polecam wypróbować ten sposób.

    OdpowiedzUsuń