Nie spodziewałam się, że ciasto na te placuszki będzie aż tak delikatne, puszyste jak chmurka. W smaku również są rozpływające się w ustach. Małym minusem jest smażenie, gdyż przez to, że są takie delikatne, miałam problemy z ich przewracaniem. Dlatego radzę usmażyć najpierw 1 na próbę i będzie wiadomo jak się za nie zabrać :)
Składniki na ok. 15 placków:
- 3 jajka
- 3 łyżki cukru lub innego słodzika
- 1 op. cukru wanilinowego
- 250 g serka naturalnego (takiego jak do kanapek)
- 1/3 szkl. mąki
- * jako dodatek owoce lub bita śmietana
- Żółtka jajek utrzeć z cukrami. Potem dodać serek i mąkę, dalej miksować.
- Białka ubić na sztywną pianę. Dodać do masy i delikatnie wymieszać łyżką.
- Nieprzywieracącą patelnię nagrzać (można posmarować lekko olejem) i nakładać małe porcje łyżką, delikatnie nadając kształt koła. Smażyć na rumiany kolor.
bardzo je lubię :)
OdpowiedzUsuń