poniedziałek, 19 lutego 2018

Delikatne placuszki serowe

Nie spodziewałam się, że ciasto na te placuszki będzie aż tak delikatne, puszyste jak chmurka. W smaku również są rozpływające się w ustach. Małym minusem jest smażenie, gdyż przez to, że są takie delikatne, miałam problemy z ich przewracaniem. Dlatego radzę usmażyć najpierw 1 na próbę i będzie wiadomo jak się za nie zabrać :)



Składniki na ok. 15 placków:
  • 3 jajka
  • 3 łyżki cukru lub innego słodzika
  • 1 op. cukru wanilinowego
  • 250 g serka naturalnego (takiego jak do kanapek)
  • 1/3 szkl. mąki
  • * jako dodatek owoce lub bita śmietana
  1. Żółtka jajek utrzeć z cukrami. Potem dodać serek i mąkę, dalej miksować. 
  2. Białka ubić na sztywną pianę. Dodać do masy i delikatnie wymieszać łyżką.
  3. Nieprzywieracącą patelnię nagrzać (można posmarować lekko olejem) i nakładać małe porcje łyżką, delikatnie nadając kształt koła. Smażyć na rumiany kolor. 

1 komentarz: