Mocno czekoladowe ciasto/ciastka z kruchym wierzchem i lekko kremowym środkiem, który czasem może przypominać zakalec, ale takie właśnie zwarte ma być. Wychodzi dość słodkie, dlatego też zmniejszyłam u siebie ilość cukru. Czekolada gorzka, NIE mleczna jest tu bardzo istotna :)
- 250 g czekolady gorzkiej
- 130 g cukru pudru
- 60 g mąki
- 150 g masła
- 1 op. cukru wanilinowego
- 1 jajko
- szczypta soli
- Czekoladę i masło rozpuścić w kąpieli wodnej, mieszać do połączenia się składników.
- Masę czekoladową przełożyć do miski miksera, dodać pozostałe składniki i wszystko razem zmiksować.
- Przelać do małej formy (u mnie 19x24cm, nie radzę piec w większej bo ciasto i tak jest bardzo niskie na ok 1 cm.) i piec przez 15 minut w temp. 180 stopni. Ciasto będzie wydawać się surowe, ale takie ma być. Jeśli przedłużymy czas pieczenia, brownie po wystudzeniu będzie twarde (ja właśnie przedłużyłam pieczenie o 4 minuty i jest mniej kremowe).
- Odstawić do całkowitego ostygnięcia i kroić ciastka na kostkę.
patrząc po zdjęciach - brownie idealne :) muszę kiedyś zrobić :)
OdpowiedzUsuńWyglada smacznie ;)
OdpowiedzUsuńJak cudownie wygląda! Pyszności :)
OdpowiedzUsuńTen komentarz został usunięty przez autora.
OdpowiedzUsuńJa teraz nie potrafię sobie wyobrazić nic smaczniejszego niż ciasto brownie. Tym bardziej jak zrobię je ze sprawdzonego przepisu https://wkuchnizwedlem.wedel.pl/porady/desery-i-przekaski/jak-upiec-idealne-brownie/ i wiem, że jeśli zastosujemy sprawdzoną wysokiej jakości czekoladę to wtedy ona nadje bardzo wyrazisty smak takiemu ciastu.
OdpowiedzUsuń