środa, 21 lutego 2018

Brownie

Mocno czekoladowe ciasto/ciastka z kruchym wierzchem i lekko kremowym środkiem, który czasem może przypominać zakalec, ale takie właśnie zwarte ma być. Wychodzi dość słodkie, dlatego też zmniejszyłam u siebie ilość cukru. Czekolada gorzka, NIE mleczna jest tu bardzo istotna :)



  • 250 g czekolady gorzkiej
  • 130 g cukru pudru
  • 60 g mąki 
  • 150 g masła
  • 1 op. cukru wanilinowego
  • 1 jajko
  • szczypta soli
  1. Czekoladę i masło rozpuścić w kąpieli wodnej, mieszać do połączenia się składników.
  2. Masę czekoladową przełożyć do miski miksera, dodać pozostałe składniki i wszystko razem zmiksować.
  3. Przelać do małej formy (u mnie 19x24cm, nie radzę piec w większej bo ciasto i tak jest bardzo niskie na ok 1 cm.) i piec przez 15 minut w temp. 180 stopni. Ciasto będzie wydawać się surowe, ale takie ma być. Jeśli przedłużymy czas pieczenia, brownie po wystudzeniu będzie twarde (ja właśnie przedłużyłam pieczenie o 4 minuty i jest mniej kremowe).
  4. Odstawić do całkowitego ostygnięcia i kroić ciastka na kostkę.

Przepis pochodzi z książki ThermoMaster multifunction food processor





3 komentarze:

  1. patrząc po zdjęciach - brownie idealne :) muszę kiedyś zrobić :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Jak cudownie wygląda! Pyszności :)

    OdpowiedzUsuń