sobota, 24 lutego 2018

Ryż z jabłkami z nutą kokosową

Ryż z jabłkami zazwyczaj zapieka się w piekarniku, ale czasem trzeba zrobić coś na szybko, zapewne każda mama to wie  :) Tak ekspresowy obiad w 15-20 minut na pewno ucieszyłby każdego. Jabłka usmażyłam na oleju kokosowych (koniecznie nierafinowanym i tłoczonym na zimno), dzięki czemu danie ma niesamowity kokosowy aromat.





Składniki na ok. 3 porcje:
  • 6-7 jabłek
  • 200 g ryżu (2 woreczki)
  • 1 łyżka oleju kokosowego
  • 2 łyżki cukru lub ksylitolu
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 2 łyżki śmietany 12-18 %
  1. Ryż ugotować.
  2. W między czasie obrać jabłka, oczyścić z gniazd i zetrzeć na grubych oczkach tarki.
  3. Na patelni rozgrzać olej kokosowy, wrzucić jabłka, dodać ksylitol lub cukier, cynamon i ciągle mieszając smażyć przez ok 10 minut. 
  4. Ugotowany ryż odcedzić z wody i wymieszać z jabłkami.
  5. Dodać śmietanę i wszystko razem wymieszać. Można ewentualnie wg własnego smaku dodać więcej cynamonu.
  6. Przed podaniem można jeszcze chwilkę wszystko razem podsmażyć na tej samej patelni.
Przepis własny



1 komentarz: