Ryż z jabłkami zazwyczaj zapieka się w piekarniku, ale czasem trzeba zrobić coś na szybko, zapewne każda mama to wie :) Tak ekspresowy obiad w 15-20 minut na pewno ucieszyłby każdego. Jabłka usmażyłam na oleju kokosowych (koniecznie nierafinowanym i tłoczonym na zimno), dzięki czemu danie ma niesamowity kokosowy aromat.
Składniki na ok. 3 porcje:
- 6-7 jabłek
- 200 g ryżu (2 woreczki)
- 1 łyżka oleju kokosowego
- 2 łyżki cukru lub ksylitolu
- 1 łyżeczka cynamonu
- 2 łyżki śmietany 12-18 %
- Ryż ugotować.
- W między czasie obrać jabłka, oczyścić z gniazd i zetrzeć na grubych oczkach tarki.
- Na patelni rozgrzać olej kokosowy, wrzucić jabłka, dodać ksylitol lub cukier, cynamon i ciągle mieszając smażyć przez ok 10 minut.
- Ugotowany ryż odcedzić z wody i wymieszać z jabłkami.
- Dodać śmietanę i wszystko razem wymieszać. Można ewentualnie wg własnego smaku dodać więcej cynamonu.
- Przed podaniem można jeszcze chwilkę wszystko razem podsmażyć na tej samej patelni.
Przepis własny
Danie wygląda na proste, a musi być przepyszne!
OdpowiedzUsuń