sobota, 3 marca 2018

Deser jaglany z orzechami laskowymi i czekoladą

Deser dobry nie tylko dla dzieci. Można by go porównać trochę do deseru "Monte", ale ten zdecydowanie jest w zdrowszej wersji. 



Składniki na ok 3 pucharki:
  • 100 g kaszy jaglanej
  • 150 ml mleka 
  • 50 g zmielonych orzechów laskowych
  • 4 łyżki syropu klonowego lub miodu
  • 100 g czekolady gorzkiej
  • szczypta soli
  • kilka posiekanych orzechów laskowych do dekoracji
  1. Kaszę jaglaną uprażyć na suchej patelni. Następnie przepłukać ją pod bieżącą wodą i ugotować według instrukcji zawartej na opakowaniu.
  2. Ugotowaną ostudzoną kaszę umieścić w kielichu blendera, dodać mleko, zmielone orzechy, syrop klonowy/miód, sól. Zblendować na gładką masę.
  3. W między czasie rozpuścić czekoladę w kąpieli wodnej, dodać do masy i wszystko ponownie wymieszać. 
  4. Deser przełożyć do pucharków, można udekorować posiekanymi orzechami.
  5. Schłodzić w lodówce.

2 komentarze:

  1. To coś idealnego dla mnie :) Desery jaglane są najlepsze!
    https://rankiemwszystkolepsze.blogspot.com/

    OdpowiedzUsuń
  2. Lubię takie fit przekąski, na co dzień często je przyrządzam i zabieram na drugie śniadanie do pracy. Od czasu do czasu pozwalam sobie jednak na coś naprawdę słodkiego. Ostatnio zakochałam się w przepisie https://wkuchnizwedlem.wedel.pl/przepis/muffinki-czekoladowe-z-cukierkami-z-mieszanki-wedlowskiej/
    i raz w tygodniu pozwalam sobie na odrobinę rozpusty. Serdecznie polecam!

    OdpowiedzUsuń