Składniki na ok 3 pucharki:
- 100 g kaszy jaglanej
- 150 ml mleka
- 50 g zmielonych orzechów laskowych
- 4 łyżki syropu klonowego lub miodu
- 100 g czekolady gorzkiej
- szczypta soli
- kilka posiekanych orzechów laskowych do dekoracji
- Kaszę jaglaną uprażyć na suchej patelni. Następnie przepłukać ją pod bieżącą wodą i ugotować według instrukcji zawartej na opakowaniu.
- Ugotowaną ostudzoną kaszę umieścić w kielichu blendera, dodać mleko, zmielone orzechy, syrop klonowy/miód, sól. Zblendować na gładką masę.
- W między czasie rozpuścić czekoladę w kąpieli wodnej, dodać do masy i wszystko ponownie wymieszać.
- Deser przełożyć do pucharków, można udekorować posiekanymi orzechami.
- Schłodzić w lodówce.
To coś idealnego dla mnie :) Desery jaglane są najlepsze!
OdpowiedzUsuńhttps://rankiemwszystkolepsze.blogspot.com/
Lubię takie fit przekąski, na co dzień często je przyrządzam i zabieram na drugie śniadanie do pracy. Od czasu do czasu pozwalam sobie jednak na coś naprawdę słodkiego. Ostatnio zakochałam się w przepisie https://wkuchnizwedlem.wedel.pl/przepis/muffinki-czekoladowe-z-cukierkami-z-mieszanki-wedlowskiej/
OdpowiedzUsuńi raz w tygodniu pozwalam sobie na odrobinę rozpusty. Serdecznie polecam!